Mam problem z moim menu.
Jak wyczytałem i z tego co rozumie to po to się wprowadza sysyem szablonów smarty żeby nie powielać sobie kodu wiele razy tylko napisać go raz ,a on będzie tam gdzie chcemy. Oddzielić część logiczną od części prezentacyjnej...
Ale wracając do tematu ...
Interesuje mnie jak zrobić coś takiego.
Na początek wyjaśnię że moje podstrony w szablonach *.tpl.
Przykładowo 1.tpl , 2.tpl, 3.tpl itp.
No i każdy szablon zawiera to samo menu napisane w css.
Oto przykład jednego z plików. np: (1.tpl)
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" lang="{$Interface->getMessage('html_symbol')}" [html]xml:lang="{$Interface->getMessage('html_symbol')}"> <head> <script> {literal} function displayWindow(url, width, height) { var Win = window.open(url,"displayWindow",'width=' + width + ',height=' + height + ',resizable=0,scrollbars=yes,menubar=no' ); } {/literal} </script> </head> <style type="text/css" media="screen"> @import "tanfa.css"; {literal} #menu { width: 12em; background: #eee; itp.... itd... {/literal} </style> <!-- Potem jest to menu które chce aby bylo widzoczne na każdej z tych 1,2,3 podstron. --> <table cellspacing="0" cellpadding="0" border="0" frame="void" rules="none" style="WIDTH: 705px; HEIGHT: auto"> <tbody> <tr > <td valign="top" > <div id="menu"> <ul> <li> <ul> <ul> </li>
Próbowałem cały ten tekst wżucić w tablice (index.php) ale wywala mi błąd na moich ..
{$Interface->getMessage('lang')}
Musiał bym nie zachowywyać tego wpisu, ale jest mi potrzebny żeby zmieniała się nazwa menu.
To mam po to by zmieniał się jezyk strony.
NO i nie wiem co tu wymyślić.
Próbowałem też przez opcję wczytywania pliku menu.tpl Ale wtedy nie ma go w template_c i serwer nic z nim nie robi czyli wczytuje caly tekst z zywca .. A ja chce zeby mi przyokazji tlumaczyl z moich plikow xml.
Lub moze zrobic tak że jak stronka jest w PL to wczytuje menupl.tpl ,a jak jest stronka w UK to wczytuje menuuk.tpl
Wtedy ominol bym opcję
tylko jak to zrobic

Napisze jeszcze ze ten wpis
kiruje czy stronka ma pobierac opisy z pliku pl.xml lub z uk.xml
Nakierujcie mnie prosze.