Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css] Wciśnięcie buttona
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Hazel
Witam.
Chciałem zapytać, czy jest jakaś właściwość CSS określająca zachowanie się elementu button po kliknięciu na nim (domyślnie robi się na chwilę wklęsły, a ja chcę, żeby zachowywał się jak link).
Czy ktoś może mi pomóc? Z góry dziękuję.
skowron-line
tzn jak to zeby zachowal sie jak link bo nie kumam?? mozesz uzyc do tego JS i zdarzenia onClick
Hazel
Przepraszam.
Zapomniałem w temacie dodać, że to rozwiązanie ma w założeniu działać zupełnie bez JavaScriptu.
No chodzi mi o to, żeby button przesyłał dane metodą POST i nie "wciskał" się przy kliknięciu myszką (to znaczy żeby zachowywał się jak link bądź dowolny blok kodu przy zdarzeniu onClick)
Ja wiem, że pożądany efekt osiągnąłbym definiując na przykład dla diva lub spana zdarzenie onClick, ale tego właśnie chcę uniknąć.

edit:
Ściślej, button nie ma do końca zachowywać się tak jak link, a wyglądać jak link...
Czyli ma mieć okreslony styl:
  1. #przycisk { border: 0; cursor: hand }

Tylko że takie przyciski się wciskają przy kliknięciu. I tym sie różnią od dowolnego innego bloku tekstu, dla którego zdefiniowaliśmy zdarzenie onClick. A ja chcę, żeby różniły się od takiego dowolnego bloku tylko funkcjonalniością przesyłania danych w osobnym pakiecie (POST), a nie wyglądem.
drPayton
  1. <button style="border:none;padding:1px;background:none;">tekst buttona</button>

Działa pod FF, nie działa pod IE...
Hazel
To nie działa (to znaczy działa tak, jak napisałeś w edycie).
Jeśli jest tak, jak mówisz i jesteś tego pewien, no to rozwiałeś tylko moje wątpliwości, bo miałem naprawde nikłą nadzieję, żr coś takiego jest...
Czyli albo JS, albo metoda GET podana w znaczniku <a>, albo wciskający się button....
Żadne rozwiązanie z powyższych nie jest stuprocentowo dobre...
Jakby ktoś jeszcze wpadł na coś, niech da znać.
Dzięki za pomoc.
drPayton
Kolejny update posta mojego poszedł winksmiley.jpg
Hazel
Heh.
No to do grona częściowych rozwiązań można dodać jeszcze działanie w niektórych przeglądarkach/brak działania w innych.
Testowałem w IE, Operze, FF i Safari - w dwóch działa, w dwóch nie tongue.gif
Dalej jestem wobec tego otwarty na lepsze rozwiązanie, chociaż to zaproponowane całkiem mi się podoba smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.