Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Tablice
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ilkar
Witam, mam pytanie, odbieram dane z bazy i wszystko się ladnie zapisuje oprocz jednej kwestii, to znaczy, zapisuje mi tylko pierwszy wiersz, poniewaz macież w ktorej zapisuje jest jednowymiarowa, jak zrobic, zeby zapisywalo mi sie wszystko w macierzy dwuwymiarowej, abym mial tam zarowno kolumny jak i wiersze? blinksmiley.gif
legorek
Postaraj się trochę jaśniej formuować pytania. Nikt nie jest wróżką. Pokaż jakiś kod.

Prawdopodobnie potrzebujesz mysql_fetch_array" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual (osobiście poleciłbym mysql_fetch_assoc" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual). Tam znajdziesz przykłady.
ilkar
chce zrobic proste menu skladajace sie z kilku przyciskow, ich nazwy zapisane są w bazie danych, w jakiejs tabeli. Kazda nazwa przycisku jest zapisana w nowym wierszu. Chce odczytac wszystkie wiersze z tej tabeli, korzystam z msql_fetch_array i niestety ale z bazy odczytywany jest tylko pierwszy wiersz danej tabeli, nie chce odczytac mi wszystkich przyciskow...

W tabeli cars znajduje sie 7 rekordow, pierwszym jest Audi, drugim Alfa Romeo itd.

to jest polaczenie z baza:

<?php
class baza{
var $wynik;
function connect(){
$query='Select * from cars';
mysql_connect(localhost,piotr,galernik);
mysql_select_db(autogielda);
print_r(mysql_num_rows(mysql_query($query)));
print_r(mysql_fetch_array(mysql_query($query)));
}
}
?>

to jest odpowiedz:

Array ( [0] => Audi [car] => Audi )

Odczytal tylko pierwszy rekord...
legorek
Straszny masz bałagan w kodzie. Zacznij może od programowania strukturalnego.

1. <?php
  2. $query='SELECT * FROM cars';
  3. mysql_connect('localhost','piotr','galernik');
  4. mysql_select_db('autogielda');
  5. $result = mysql_query($query)
  6. while ($row = mysql_fetch_assoc($result)) {
  7. echo $row["car"];
  8. }
  9. ?>

Stosuj tag php gdy wklejasz kod na forum.
ilkar
balagan zostal, poniewaz probowalem wielu kombinacji i ostatecznie nie wyczyscilem kilku linijek, tak czy inaczej dzieki bardzo, pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.