Witam!:)
Za pomoca php pobieram dane z tabeli z bazy mysql
$kwerenda3 = "select * from data";
$wynik3 = $mysql->query($kwerenda3);
$ile3 = $wynik3->num_rows;
echo '<p>Ilosc zgloszen: '.$ile3.'</p>';
?>
<table border=1>
<tr><td>Lp</td><td>Nazwa/Nazwisko</td><td>Imie</td><td>adres</td><td>miejscowosc</td><td>telefon</td><td>data</td><td>wykonano?</td><td>uwagi</td><td>serwisant</td></tr>
<?php
for ($i=0; $i <$ile3; $i++)
{
$wiersz3 = $wynik3->fetch_assoc();
echo '<p><strong><tr id="t'.$i.'">'; if($wiersz3['wykonano']==0)
else
$id = $wiersz3['id'];
$spr_uz = "select uzytkownik from uzytkownicy where id=$id";
$uz_wyn = $mysql->query($spr_uz);
$uz_wiersz = $uz_wyn->fetch_assoc();
echo '</tr></strong></p>'; }
?>
</table>
teraz chcialbym zeby po kliknieciu na ktorys z wierszy dostac id tego wiersza (koniecznie jako zmienna php!)
wiem ze mozna to zrobic za pomoca onclick i js ale nie mam pojecia jak
Prosze o pomoc bardziej zorientowanych uzytkownikow forum
ps z php mam doczynienia od 2 tygodni z js w ogole sie nie zetkąłem:)
kossa
30.08.2007, 15:01:21
a w bazie w tabeli masz kolumnę z id?
jeśli tak to dlaczego nie wyciągniesz tej wartości razem z innymi danymi z tabeli jak nazwa, ulica itd.
js - działa po stronie serwera, możesz za pomcą technologii ajax wyciągnąć id z bazy ale to i tak będzie już jako czysty tekst z js a php działa po stronie serwera, napisz co chcesz zrobić
Łukasz
14 linia mojego kodu:
echo '<p><strong><tr id="t'.$i.'">';
chodzi mi oto id
chce zrobic tak ze jak juz bede mial wyswietlona zawartosc bazy na ekranie zeby po kliknieciu przypisac to id jakiejs zmiennej php
mam nadzieje ze teraz bedzie juz wszytko jasne:p
Hazel
30.08.2007, 15:56:05
Cytat(XoX @ 30.08.2007, 16:15:23 )

mam nadzieje ze teraz bedzie juz wszytko jasne:p
Dla mnie niekoniecznie
Po kliknięciu na co chcesz przypisać id do zmiennej? I dlaczego nie możesz tego zrobić WPROST? Nie rozumiem.
mam wiersz <tr id="identyfikator_tego_wiersza"><td>....</td><td>....</td><td>....</td></tr>
oczywiscie bedzie on zapelniony danymi
teraz jezeli klikne w DOWOLNYM miejscu tego wiersza(pierwsza komorka wiersza pod nazwa lp pelni funkcje id tabeli w mysql jakby to pomoglo komus) to chce miec w zmiennej albo ten identyfikator ze znacznika <tr> albo ten z kolumny lp mi to obojetne
istotne jest ze bedzie to dzialalo niezalnie gdzie klikne na tym wierszu
czy trzeba jeszcz ecos wyjasnic?
qooxdoo
30.08.2007, 16:24:04
Nie do końca rozumiem. Możesz zrobić w ten sposób, że po kliknięciu na nazwę danej osoby prześlesz dalej jej lp (jeśli lp to id rekordu) za pomocą GET.
<?php
16
echo '<a href="skrypt.php?zmienna='.$wiersz3['lp']'">'.stripslashes($wiersz3['nazwa']).'</a>';?>
No a jezeli nie klikne na nazwe?albo na lp?
w tym caly problem
chodzi o klikniecie w dowolnym miejscu a nie na jakiejs konkretnej komorce
moge pobierac ta komorke na ktorej klikne ale co z tego jezeli tylko nazwa i lp sa unikatowe?
jezeli klikne np na ulicy nie mam pewnosci ze zidentyfikuje mi to jednoznacznie rekord(kilka rekordow moze miec taka samo ulice prawda?)
qooxdoo
30.08.2007, 16:33:26
To nic, ale każdy rekord będzie miał unikalny ID (lp) który będzie występował jako zmienna w adresie linka.
oki czaje juz baze mysle ze to zadziala
jeszcze jedno pytanie
mozna sie pozbyc podkreslenia pod hiperlaczem?
i czy moze byc ono czarnego koloru?

:P:P
qooxdoo
30.08.2007, 16:52:09
Nie jestem pewny, czy da się usunąć podkreślenie ale kolory zmieniasz za pomocą css:
a:link {
color: #000000; /*link*/
}
a:visited {
color: #000000; /*link odwiedzony*/
}
a:hover {
color: #000000; /*link na którym trzymamy kursor*/
}
a:active {
color: #000000; /*link który jest wciśnięty*/
}
wszystkie linki będą czarne.
qooxdoo jeszcze jedno:P
ten sposob co podalas dziala w sposob zadowalajacy tylko ze jest problem jezli komorka jest pusta
czy da sie cos na to zaradzic?
kossa
30.08.2007, 17:46:27
jest metoda onClick='url' możesz ją umieścić w <td> i nie trzeba klikać na link, wystarczy na komórkę
qooxdoo
30.08.2007, 19:12:14
jedynie onClick, chyba że w miejsce np. ulicy gdzie ktoś nie poda dasz Niepodano ale lepszym rozwiązaniem będzie onClick
dzieki dokladnie o to mi chodzilo:)
tak przy okazji znalazlem cos takiego:
Jak zrobić link bez podkreślenia?
Do każdego linka w stylach css dopisz TEXT-DECORATION: underline czyli w efekcie np:
A:HOVER { TEXT-DECORATION: NONE }
jeszcze raz dzieki:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.