Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [symfony] Propel i creole
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
bim2
Witam.

Postanowiłem zobaczyć co oferuje Symfony. Po zainstalowaniu wszystko w porządku. Zaniemówiłem po zobaczeniu debugowania symfony i innych paru fajnych ciekawostek. Poczytałem manual i mniej więcej wiem co robić. Doszedłem do rozdziału Wewnątrz warstwy Modelu. Stworzyłem sobie plik database.yml i schema.yml ale coś robię źle.
  1. <?php
  2. $news = new News();
  3. $title = $news->getTytul();
  4. ?>
To nie zwraca mi NULL. Zaś jak dam.
  1. <?php
  2. $news = new NewsPeer();
  3.  $c = new Criteria();
  4. $aNews = $news -> doSelect($c);
  5. ?>
Zwraca mi to co powinno, ale podczas wylistowania tego w templatce nic nie działa.
  1. <? foreach($aNews AS $oNews)
  2. { ?>
  3. Tytuł: <? echo $oNews->tytul; ?>
  4. <? } ?>
Wyrzuca błąd, że tytul jest protected.
Cytat
Fatal error: Cannot access protected property News::$tytul in C:\Program Files\WebServ\httpd-users\example\apps\myApplication\modules\myModule\templates\indexSuccess.php on line 4

Czytałem teamty, manuala itd. Nic nie mogę zrozumiec. :|
sciana.gif
Z góry dziękuje.

EDIT: Dołącze może schema i database smile.gif
Schema.yml
Cytat
propel:
news:
_attributes: { phpName: News }
id:
tytul: varchar(255)
tekst: varchar(255)

Database.yml
Cytat
all:
propel:
class: sfPropelDatabase
param:
dsn: mysql://bim:******@localhost/symfony

O mój boże. Doczytałem manuala i już wiem co i jak haha.gif
Tytuł: <? echo $oNews->getTytul(); ?> dałem tak w templatce i działa. Jeśli robie coś źle, może da się lepiej prosze was napiszcie smile.gif
@mike
Czekam smile.gif
strife
Nie, nie da się lepiej bo tak jest zbudowany propel. Kłamia się jego dokumentacja smile.gif Na przyszłość, jak nie wiesz jakiej metody użyć to wejdź sobie w model, tam masz wszystkie wygenerowane klasy i po prostu sobie to sprawdź.
bim2
Nie pisałem, bo remont

@strife Przeglądałem Model News.php i NewsPeer i nie mogłem kapnąć ale już wiem biggrin.gif

BTW. Mike, czemu nic nie dopisałeś? Coś mi obiecałeś smile.gif
phpion
Cytat(bim2 @ 3.09.2007, 12:10:03 ) *
@strife Przeglądałem Model News.php i NewsPeer i nie mogłem kapnąć ale już wiem biggrin.gif

Bo musisz przejrzeć źródła plików lib/model/om/BaseNews.php. Samo News.php jest rozszerzeniem BaseNews.php i, o ile nic w nim nie wpiszesz, nic tam nie ma winksmiley.jpg
strife
Zauważyłem, że 90% pytań dotyczących symfony ma swoje rozwiązanie w manualu, taki opór do czytania manuala? tongue.gif

http://www.symfony-project.com/book/1_0/08...the-Model-Layer - Model Classes

I nie ma sensu jeszcze raz pisać to co jest czarno na białym w manualu. @bim2 - trochę samodzielności tongue.gif

Pozdrawiam.
bim2
@strife nie bierz mnie za jakiegoś nooba. Czytałem dokumentacje i cośniemgołem doczytać. Nie zauważałem tego dziwnego napisiku Peer przy News smile.gif Dopiero później zauważyłem i mi się udało. :]

@mike
No dawaj ;/

---
No ok : ) btw. co ty z tym mike'iem, a ja
to co ? tez lubie pomagac : (
---
~strife
mike
Wystarczy.
Przez ile postów jeszcze będziesz się jarał, że już znalazłeś?
Choć w sumie każdy cieszy się ze zwycięstw wielkich na swoja miarę, co?

Gratuluję w takim razie umiejętności czytania ze zrozumieniem.
Następnym razem nie zakładaj wątku, tylko poczytaj dokładnie i pomyśl tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.