Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Dlaczego nie wyświetla komunikatu?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
martino277
SIEMKA ALL!mam taki kod
  1. <?php
  2. if ((date("G") >=5) AND (date("G") <=18)) echo "Dzien dobry!";
  3. if ((date("G") >=19) AND (date("G") <=4)) echo "Dobry wieczór!";
  4. ?>

i pierwszy wyswietla w tych godzinach co rtrzeba a drugiego komunikatu wcale i niewiem czemu powinno wyswietlac ten komunikat
piotrekkr
Pytanie jak moze byc godzina jednoczesnie wieksze rowne 19 i mniejsze rowne 4 questionmark.gif
martino277
bo tak musi byc widocznie jak dasz bez znaku rownosci to drugi komunikat tez sie niewyswietla twoja wypowiedz oznacza chyb ze mam dac mniejsze i bedzie dzialalo tak? guitar.gif pierwszy komunikat dziala ale drugi nieiem czemu sie niepokazuje pozaty niechce kwestionowac twojej znajomosci programowania bo moja jest jeszcze nieduza ale chyba niewiesz czemu ten kod sluzy chyba myslisz ze godzine wyswietla pozdrawiam
piotrekkr
Sluchaj jakim cudem godzina moze byc mniejsza rowna 4 i jednoczesnie (AND) wieksza rowna 19 questionmark.gif Zmien warunek na OR. Nigdy sie logiki nie uczyles na matmie?? winksmiley.jpg
martino277
dzieki kolego teraz dziala elegancko ale pierwszy komunikat z and wyswietla czemu drugiego niemoze pozdrawiam jeszcze raz dzieki z matmy bylem zawsze cienias guitar.gif
piotrekkr
  1. <?php
  2. if ((date("G") >=5) AND (date("G") <=18)) echo "Dzien dobry!";
  3. ?>

Tlumaczy sie to tak: jesli godzina jest wieksza rowna od 5 i godzina mniejsza rowna od 18 wyswietl............... godzina moze byc miedzy 5 i 18 natomiast nigdy nie moze byc mniejsza rowna np od 4 i jednoczesnie wieksza od liczby wiekszej niz ta przykladowa 4.
martino277
ok dzieki ze mi to wyjasniles sorka ze tak skoczylem na ciebie wczesniej guitar.gif czasem mnie delikatnie niesie pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.