Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]include pliku z katalogu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
skabszo
Witam mam problem otóż mam katalog główny w którym jest kilka plików m.in. index.php a także katalog nazwijmy go book. W tym katalogu jest cały skrypt ksiegi gosci. No i chciałbym includować book_index.php ( z katalogu book ) do strony głównej czyli do zwykłego index.php. Problem jest taki że fakt że strona teoretycznie jest includowana ale wszystkie odniesienia z pliku book_index.php przestają działać i wtedy nie zostają wyświetlone obrazki etc. Moje pytanie brzmi - co zrobić by bezproblemowo includować do pliku index.php - plik book_index.php i by cała księga gości działała poprawnie? bo zwykłe <?php include("book/book_index.php"); ?> to nie wystarcza;/
piotrekkr
Moze poprostu dodaj na poczatku skryptu zmienna $path = 'book/'; i pozniej w pliku adresy rob $path.'dalsza_scezka_do_pliku'.
skabszo
wiem wiem że się tak da tylko <myśli> zastanawiałem się czy jest jakiś sposób by nie ingerować w skrypt - jedynie za pomocą edycji pliku index.php
piotrekkr
Nieelegancka metoda moglo by byc wrzucenie plikow z ksiega gosci jej podfolderow itd do folderu gdzie jest index.php. ale to spowoduje troche balaganu :/
skabszo
no właśnie próbowałem ale to taka dość brutalna jeśli można tak powiedzieć, metoda - no nic dzięki, nie pozostaje mi nic innego jak dodać w skrypcie path winksmiley.jpg
Berkovits
Nie wiem, czy zrozumialem o co chodzi. Jesli dobrze rozumiem, to chodzi o to, ze mamy plik:
index.php, ktory ma linijke include 'book/book_index.php', zas w katalogu book jestplik:
book_index.php, ktory ma linijke np: include 'inny.php' (czyli inny.php jest w katalogu book).
Problem polega na tym, ze uruchamiajac plik index.php, zaincludowany plik book_index.php bedzie chcial
zaincludowac plik inny.php z katalogu glownego, a nie z katalogu book (bo index.php jest w katalogu glownym).

Rozwiazaniem jest np. pomysl piotrekkr. Mozna tez uzyc kombinacji (w pliku book_index.php) dirname(__FILE__), ktora zwroci
katalog biezacego parsowanego skryptu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.