Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Wyciąganie danych z MySQL'a
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
daw22
Witam,
Mam problem, jakim sposobem mogę wyciągnąć dane z bazy mySQL?
Dotychczas wyciągałem dane takim skryptem:
  1. <?php
  2. $zapytanie = "SELECT `ip`, `site`, `opis` FROM `servers`";
  3. $idzapytania = mysql_query($zapytanie);
  4.  
  5. echo '<table>';
  6. echo '<tr><td>IP OTS'a</td><td>Strona Servera</td><td>Opis</td>';
  7. while ($wiersz = mysql_fetch_row($idzapytania))
  8. {
  9. echo '<tr><td>'. $wiersz[0] .'</td><td>'. $wiersz[1] .'</td><td>'. $wiersz[2] .'</td><td>'. $wiersz[3] .'</td></tr>';
  10. echo '</br>';
  11. }
  12.  
  13. echo '</table>';
  14. ?>

Ale to mi brzydko wyświetlało, chciałbym aby każdy elemt moża było ułożyć, a tym sposobem od razu sam wszystko układa w jedną linie sad.gif . Torszkę niezrozumiale napisałem.
Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam!
Cienki1980
To jeszcze może napisz jakbyś chciał to ułożyć .. bo z tego co widzę to aktualny Twój kod wyświetla w tabelce każdy rekord w osobnym wierszu, każde pole w osobnej kolumnie.
uli
Cytat(daw22 @ 3.09.2007, 11:25:11 ) *
Witam,
Mam problem, jakim sposobem mogę wyciągnąć dane z bazy mySQL?
Dotychczas wyciągałem dane takim skryptem:
  1. <?php
  2. $zapytanie = "SELECT `ip`, `site`, `opis` FROM `servers`";
  3. $idzapytania = mysql_query($zapytanie);
  4.  
  5. echo '<table>';
  6. echo '<tr><td>IP OTS'a</td><td>Strona Servera</td><td>Opis</td>';
  7. while ($wiersz = mysql_fetch_row($idzapytania))
  8. {
  9. echo '<tr><td>'. $wiersz[0] .'</td><td>'. $wiersz[1] .'</td><td>'. $wiersz[2] .'</td><td>'. $wiersz[3] .'</td></tr>';
  10. echo '</br>';
  11. }
  12.  
  13. echo '</table>';
  14. ?>

Ale to mi brzydko wyświetlało, chciałbym aby każdy elemt moża było ułożyć, a tym sposobem od razu sam wszystko układa w jedną linie sad.gif . Torszkę niezrozumiale napisałem.
Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam!

Ale kolego, to w jaki sposób będą wyświetlane dane zależy od zwykłego HTML w tym przypadku..

Linijka nr 9:

1. <?php
  2. echo '<tr><td>'. $wiersz[0] .'</td><td>'. $wiersz[1] .'</td><td>'. $wiersz[2] .'</td><td>'. $wiersz[3] .'</td></tr>';
  3. ?>

Możesz mieć wszystko w pionie:

1. <?php
  2. echo $wiersz[0] .'<br>'. $wiersz[1] .'<br>'. $wiersz[2] .'<br>'. $wiersz[3] .'<br>';
  3. ?>

Itd, itp - my naprawdę nie mamy pojęcia, co chcesz uzyskać.
Tu się kłania zwykły i poczciwy HTML.
daw22
a jak żeby każdą rzecz pojedyńczo było można wyciągać z bazy danych?
oddzielnie IP, Strona, Opis
Hazel
Ale po co oddzielnie, jak możesz pobrać za jednym razem funkcją mysql_fetch_array()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, a potem możesz sobie wyświetlać, jak chcesz... nie ma znaczenia czy wyświetlasz oddzielnie, czy razem, możesz nawet w ogóle nie wyświetlić... To chyba intuicyjne jest? dry.gif
A jak bardzo chcesz (jeszcze raz powtórzę, że nie wiem, po co) pobierać to oddzielnie, to poczytaj o mysql_result()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, ale musisz to w pętli wywoływać, albo ręcznie kilkakrotnie... sadsmiley02.gif
daw22
mysql_fetch_array(), własnie o to mi chodziło, tylko nie "umiałem" się wysłowić.
Wielkie Dzięki! smile.gif
Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.