Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] Problem Z Stworzeniem Tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kkuubbaa88
mam drobny problem z tabela. chcialem sobie ja sam stworzyc, ale niestety nie za bardzo mi to idzie. phpmyadmin caly czas wywala mi bledy, a ja nie wiem co moge poprawic. otoz potrzebuje tabelke z 8 polami. tyle ile wiem napisze... reszte prosze o pomoc smile.gif

numery - numerki - auto uzupelnianie - Podstawowy
Login - Unikalny - do 20 znakow - jaki typ pola ? atrybuty ? porownywanie tekstu ? dodatkowe ?
haslo - jaki typ pola do ilu znakow ? atrybuty ? porownywanie tekstu ? dodatkowe ? - haslo zapisane po metodze md5
imie - jaki typ pola do ilu znakow ? atrybuty ? porownywanie tekstu ? dodatkowe ?
nazwisko - jaki typ pola do ilu znakow ? atrybuty ? porownywanie tekstu ? dodatkowe ?
Poczta - adres mailowy - jaki typ pola do ilu znakow ? atrybuty ? porownywanie tekstu ? dodatkowe ?
data - data stworzenia tego wpisu - jaki typ pola ? atrybuty ? porownanie tekstu ? dodatkowe ?
Admin - numerki albo 0 albo 1 albo 2, domyslnie na 0 - jki typ pola ? atrybuty ? porowanie tekstu ? dodatkowe ?

Nie ma co ukrywac, ze problem mam spory smile.gif innym slowy czy ktos moze mi taka tabelke zrobic ? a jeszcze bardziej bylbym wdzieczny za informacje na temat robienia tych tabelek, a dokladnie calych ich funkcji i opcji podczas tworzenia smile.gif

z gory dzieki za pomoc smile.gif
pozd smile.gif
kicaj
Pokaz jaki kod wywala phpmyadmin.
W phpmyadmin nie koniecznie musisz tworzyc tabele poprzez jezyk SQL, mozesz to zrobic wchodzac w dana baze, a na dole strony bedzie cos w stylu stworz tabele i liczba pol. Jak nie umiesz sobie poradzic z kodem SQL to bedzie Ci pomocne
kkuubbaa88
wlasnie staralem sie zrobic tabelke przez tego kreatora... nie bezposrednio za pomoca mysql. problem mam po prostu z wyborem typu pola, tych jego funkcji, atrybutow. niestety jeszcze nie wiem jak co za co jest odpowiedzialne, dlatego prosze was o pomoc smile.gif o stworzenie takie tabelki i powiedzenie mi, co bedzie najbardziej odpowiednie do tej tabelki...

pozd smile.gif
Kicok
Do krótkich tekstów (login, hasło, email) nadaje się typ VARCHAR, datę możesz wpakować do: DATE, DATETIME, TIMESTAMP, INT (w zależności jak chcesz tą datę przechowywać).

Metodę porównywania napisów radzę ustawić na utf8_general_ci (można ustawić dla każdej kolumny typu tekstowego oddzielnie, albo dla całej tabeli). Później po połączeniu z bazą danych wykonujesz zapytanie:
  1. SET NAMES 'utf8' COLLATE 'utf8_general_ci'
i nie powinieneś mieć problemów z polskimi krzaczkami.

md5() zwraca zawsze 32-znakowy hash

Więcej informacji znajdziesz w manualu ;]
kkuubbaa88
Przeczytalem i staram sie zrobic... niestety dalej wyskakuja mi bledy. obecnie tak to wyglada: Data Powinna byc cala - Rok Miesiac Dzien i Godzina.W polu ranga potrzebuje wpisywac tylko 0 albo 1 albo 2 (domyslnie dla kazdego ma byc 0)mozecie pomoc ? smile.gif bede wdzieczny :)pozdrawiam :)prosze was pomozcie mi smile.gif stoje z praca, poniewaz nie moge dokonczyc tej tabelki... :/
bmL
Ranga daj int(1znak) domyślnie 0.
Co do daty nie jestem pewien ale żeby nie kombinować :
jeżeli data wygląda tak: 200708061650 dał bym int(12)
jeżeli tak: 2007-08-06 16:50 czy też coś w tym stylu dał bym vchar(16)
kkuubbaa88
juz sobie poradzilem smile.gif z polem enum i data smile.gif i wszystkim biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.