Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]/[sql]
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kozioł
Witam ,

mam taki problem :

jest baza sql z danymi , z poziomu przeglądarki uzytkownik może wyświtlić sobie te dane z bazy , ograniczyłem wyświtlanie do 50 pierwszych rekordów ,

na tych rekordach można pracować , czyli np. ostatnie pole w wierszu bazy sql może zostać zmodyfikowane i zapisane przez użytkownika. Czy można zrobić tak ,aby nastepny uzytkownik który w tym samym czasie zaloguje sie do programu i bedzie chciał pobrac dane z bazy, dostanie kolejne , a tamte które są aktualnie wyświetlane przez pierwszego będą zablokowane do czasu ich zwolnienia , czyli np. uzytkownik pierwszy zamknie przęglądarke?

dzięki bardzo za odpowedź

zabrałem się znów za PHP , miałem troche przerwy ze względów zdrowotnych

pozdrawiam
skowron-line
no to np mozesz sobie dodac po w bazie w ktorym bedziesz np 1 oznaczal rekordy uzywane a 0 beda nie uzywane
kozioł
czyli w momencie pobierania danych , powinienem w skrypcie umieścic polecenie zapisu "1" do bazy ?, tylko jak zrobić aby te polecenie zostało odwrócone w momencie przerwania sesji przez uzytkownika. ?
nospor
Zapisz w tabeli jeszcze czas edycji. Jesli ta edycja bedzie trwala okreslony dlugi czas, np15 minut, mozesz zalozyc ze koles juz tego rekordu nie edytuje.

ps: Zamkniecia przegladarki nie wychwycisz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.