Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] Jak to zrobić? mysql_num_rows
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
CryWolf
Witam!
W tabeli users mam kolumnę 'status'. Jak zrobić aby zapytaniem sprawdzić ile jest rekordów, w których status == 1.
Skrypt ten ma wyświetlać tą ilość rekordów.
Z góry dziękuję
fredzio90
  1. <?php
  2. $wy = mysql_query("SELECT * FROM users WHERE status='1'");
  3. $num = mysql_num_rows($wy);
  4.  
  5. echo $num;
  6. ?>

zapraszam do manuala
phpion
Cytat(fredzio90 @ 6.09.2007, 15:21:52 ) *
  1. <?php
  2. $wy = mysql_query("SELECT * FROM users WHERE status='1'");
  4.  
  5. echo $num;
  6. ?>

zapraszam do manuala

1. SELECT COUNT(*) FROM users WHERE STATUS='1'

a Ciebie zapraszam do manuala SQL
fredzio90
sugeruje się tematem :|

Jak to zrobić? mysql_num_rows

i jakby co podawaj mu dokłądniej bo wstawi zamiast wybierania w mysql_query i bedzie otrzymywał ciągle wynik 1 ......
Hazel
No to zasugeruj się pierwszym postem, a nie tematem, bo jeśli ktoś niespecjalnie się zna na PHP to temat może sobie nadać dowolny (jak nie wie jak to zrobić)...
Autor myślał najwyraźniej, że nie ma lepszego pomysłu jak mysql_num_rows(), a w pierwszym poście zaznaczył wyraźnie, że chce zapytanie MySQL. Poza tym powinieneś mu podać rozwiązanie lepsze (albo obydwa), jeśli oba robią to samo, nawet jeśli prosił o inne - mógł przecież nie wiedzieć o szybszej alternatywie.
Cytat
i jakby co podawaj mu dokłądniej bo wstawi zamiast wybierania w mysql_query i bedzie otrzymywał ciągle wynik 1 ......

No a tego zdania to ja już kompletnie nie rozumiem, to może wkleję kod, żeby się już nikomu nie pomyliło:
  1. <?php
  2. $zapytanie = "SELECT COUNT(*) FROM users WHERE status='1' ";
  3. $wynik = mysql_query($zapytanie);
  4. ?>
CryWolf
Ok, dziękuję Wam wszystkim smile.gif
phpion
Cytat(Hazel @ 6.09.2007, 19:48:45 ) *
No a tego zdania to ja już kompletnie nie rozumiem, to może wkleję kod, żeby się już nikomu nie pomyliło:
  1. <?php
  2. $zapytanie = "SELECT COUNT(*) FROM users WHERE status='1' ";
  3. $wynik = mysql_query($zapytanie);
  4. ?>

To ja może uzupełnię jak dobrać się do tej liczby:
  1. <?php
  2. echo mysql_result($wynik, 0);
  3. ?>

smile.gif ziarnko do ziarnka... hehe
fredzio90
Cytat(Hazel @ 6.09.2007, 19:48:45 ) *

bo gdyby dał tak:

1. <?php
  2. $wy = mysql_query("SELECT COUNT(*) FROM users WHERE status='1'");
  4. echo $num;
  5. ?>

to ZAWSZE pokazywana będzie wartość 1 bo w pierwsyzm pobierasz liczbę wpisów, w drugiej linijce pobierasz liczbe zapytań.. zapytanie jest jedno wiec taka wartość ... nie bede się sprzeczał bo to forum od tego nie jest a przyznam że geniuszem nie jestem... ważne żeby sobie pomagać

PEACE guitar.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.