Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html][css][php][js] Z czego korzystać?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
reversend
Ludzie doradźcie proszę! Znacie jakieś poradniki w których jest opisane co w jakim języku robić a czego nie robić, bo można zrobić w innym i to o wiele lepiej, efektywniej, bezpieczniej i wogole bardziej cool? Byłaby to chyba największa pomoc dla mnie, bo uczę się tworzyć strony www, ale nie wiem czy dobrze się uczę. A z własnego doświadczenia wiem że lepiej nie uczyć się wcale niż źle. Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
phpion
Wszystkie te techniki służą do czegoś innego. Połączone razem pozwolą Ci na budowę strony www. Do czego służy każda z osobna?

- HTML - budujesz w nim szkielet strony
- CSS - określasz jak strona ma wyglądać (układ, czcionki, kolory itp)
- PHP - piszesz skrypty działające po stronie serwera (np. księgę gości)
- JS - piszesz skrypty działające po stronie przeglądarki (np. badzieia latające za kursorem myszki)

Aby tworzyć strony powinieneś znać wszystkie te techniki, a już na pewno HTML i CSS. Bez nich ani rusz.
reversend
Tak wiem, że większość rzeczy można zrobić tylko w jednym z tych języków, ale np. rozwijane menu czy różne efektowne przyciski zrobisz w js i css. Wiele funkcji sprawdzających można zrobić w php i js. Jestem raczej początkującym, ale obawiam się że im dalej w las tym takich zagadek może być coraz więc dlatego pytam zawczasu smile.gif
maziak
Generalnie rzecz biorąc, jeżeli chceesz robić strony WWW nauka wszystkich czterech w/w języków będzie zdecydowanie dobrym pomysłem. Każdy przydaje się do czego innego. Zobaczysz, że w miare jak będziesz się uczył - będziesz korzystał tak naprawde z każdego z nich.
Hazel
No zasada jest taka, że cokolwiek da sie DOBRZE zrobić bez użycia JS, to należy to zrobić bez JavaScriptu...
Tak samo z niekonwencjonalnymi właściwościami CSS - lepiej ich nie używać, jeśli nie ma takiej konieczności... Najbezpieczniejszym językiem jest HTML - bo działa jednakowo we wszystkich przeglądarkach, a już CSS niekoniecznie...

No ale jeśli po stworzeniu strony przetestujesz ją we wszystkich możliwych przeglądarkach, nawet z wyłączoną obsługą JavaScriptu i strona/aplikacja będzie działać poprawnie, to możesz korzystać z JavaScriptu do woli, pamiętaj tylko, żeby był on w miarę możliwości rozbudowa strony i jej upiększeniem, a nie opcją niezbędną do jej działania. Tak samo z CSS.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.