reversend
6.09.2007, 18:18:02
Ludzie doradźcie proszę! Znacie jakieś poradniki w których jest opisane co w jakim języku robić a czego nie robić, bo można zrobić w innym i to o wiele lepiej, efektywniej, bezpieczniej i wogole bardziej cool? Byłaby to chyba największa pomoc dla mnie, bo uczę się tworzyć strony www, ale nie wiem czy dobrze się uczę. A z własnego doświadczenia wiem że lepiej nie uczyć się wcale niż źle. Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
phpion
6.09.2007, 18:22:27
Wszystkie te techniki służą do czegoś innego. Połączone razem pozwolą Ci na budowę strony www. Do czego służy każda z osobna?
- HTML - budujesz w nim szkielet strony
- CSS - określasz jak strona ma wyglądać (układ, czcionki, kolory itp)
- PHP - piszesz skrypty działające po stronie serwera (np. księgę gości)
- JS - piszesz skrypty działające po stronie przeglądarki (np. badzieia latające za kursorem myszki)
Aby tworzyć strony powinieneś znać wszystkie te techniki, a już na pewno HTML i CSS. Bez nich ani rusz.
reversend
6.09.2007, 18:31:42
Tak wiem, że większość rzeczy można zrobić tylko w jednym z tych języków, ale np. rozwijane menu czy różne efektowne przyciski zrobisz w js i css. Wiele funkcji sprawdzających można zrobić w php i js. Jestem raczej początkującym, ale obawiam się że im dalej w las tym takich zagadek może być coraz więc dlatego pytam zawczasu
maziak
6.09.2007, 18:38:34
Generalnie rzecz biorąc, jeżeli chceesz robić strony WWW nauka wszystkich czterech w/w języków będzie zdecydowanie dobrym pomysłem. Każdy przydaje się do czego innego. Zobaczysz, że w miare jak będziesz się uczył - będziesz korzystał tak naprawde z każdego z nich.
Hazel
6.09.2007, 18:38:48
No zasada jest taka, że cokolwiek da sie DOBRZE zrobić bez użycia JS, to należy to zrobić bez JavaScriptu...
Tak samo z niekonwencjonalnymi właściwościami CSS - lepiej ich nie używać, jeśli nie ma takiej konieczności... Najbezpieczniejszym językiem jest HTML - bo działa jednakowo we wszystkich przeglądarkach, a już CSS niekoniecznie...
No ale jeśli po stworzeniu strony przetestujesz ją we wszystkich możliwych przeglądarkach, nawet z wyłączoną obsługą JavaScriptu i strona/aplikacja będzie działać poprawnie, to możesz korzystać z JavaScriptu do woli, pamiętaj tylko, żeby był on w miarę możliwości rozbudowa strony i jej upiększeniem, a nie opcją niezbędną do jej działania. Tak samo z CSS.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.