Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Umieszczenie odwołania do zmiennej w tytule funkcji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kildyt
Witam forumowiczów

Mam pytanie: jak umieścić odwołanie do zmiennej w tytule funkcji. Dla pomocy w odpowiedzi umieszczę kod.
  1. <?php
  2. function $id($anr,$idol) {
  3. echo 'aaa';
  4. }
  5.  
  6. $id(1,$id);
  7. ?>

Błąd w przegladarce:
Parse error: syntax error, unexpected T_CONSTANT_ENCAPSED_STRING, expecting T_STRING in <<adres do pliku>> on line 1

Używam php w wersji piątej.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
phpion
  1. <?php
  2. function a() {
  3. return 'a()';
  4. }
  5.  
  6. function b() {
  7. return 'b()';
  8. }
  9.  
  10. $fun = 'a';
  11. echo $fun();
  12. ?>

O to Ci chodzi?
Kildyt
Nie to raczej nie to.
Chodzi mi o to żeby funkcja nazywała się tak jak zawartosć zmiennej $id.

Muszę tak mieć ponieważ chciałbym wyświetlić kilka razy funkcję na jednej strony, a mogą rużnić się zawartością. Co najgorsze ile razy ma zostać wywołana funkcja określa baza danych więc musi ten kod być jakiś uniwersalny.

Ma ktoś jakieś inne propozycje na rozwiazanie problemu?
reversend
Jeżeli funkcja ma wykonywać różne zadania w zależności od tego jaką wartość ma zmienna id to chyba lepiej przekazać tą wartość id do funkcji i np. poleceniem switch wybrać odpowiednią prodedurę.
cornholio666
Baza zwraca ci powiedzmy 5 wynikow

1. <?php
  2. for($i=0;$i<5;$i++){
  3.  
  4.  
  5.  a($i);
  6. }
  7.  
  8. function a($x){
  9.  
  10.  echo $x;
  11.  
  12. }
  13. ?>
Kildyt
Hmm ciekawe, ale raczej nie poskutkuje.

Jeśli w bazie są dwa wpisy i skrypt ma zostać odczytany dwa razy to funkcja i tak się powtórzy i właśnie tego chcę uniknąć.

Pisząc prosciej: nie mogę użyć stałej nazwy dla funkcji gdyż jeśli się ona powtórzy to skrypt nie zadziała. Więc dla tego chcę aby w nazwie funkcji był identyfikator wpisu w bazie, który odpowiada za jej wywołanie.
cornholio666
Czyli jak w bazie bedzie 100 wpisów to bedziesz mial napisanych 100 funckji ?

Może opisz doklaniej co chcesz osiagnąć
Kildyt
Dałeś mi do myślenia z tą liczbą. smile.gif

Przebuduję ten skrypt. Funkcje będą w jednym pliku i będą czytane tylko raz. Sprawdzę czy osiągnę to.
Hmm, mam pytanie raczej nie związane z tytułem tematu: czy serwer czyta cały plik w raz z funkcjami czy tylko te funkcje, które mają zostać wywołane. Orientuje się ktoś w tym?
cornholio666
Przeczyta caly plik

Aha oczywiscie głupotą bedzie pisanie 100 funkcji smile.gif
Kildyt
Oks, już przebudowałem skrypt. Dzięki wielkie wszystkim za pomoc. Temat moim zdaniem zamknięty.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.