b_chmura
9.09.2007, 10:28:17
Witam
Chciałbym się zapytać co robicie z użytkownikami którzy po zarejestrowaniu sie na waszej stronie nie weszli po np 48h na link aktywujący konto?
By spodziewać sie konkretnych dla mnie odpowiedzi pokrótce opisze jak działa u mnie link aktywujący:
Przy rejestracji użytkownik zostaje dodany do bazy tyle ze wartość kolumny 'active" (która świadczy o aktywacji konta) jest równa zero. Do rekordu dodatkowo mam kolumny 'Data' - mówi nam o czasie rejestracji i 'Active_key' - klucz generowany podczas rejestracji. W mailu wysyłanym na adres podany w formularzu jest link aktywujący który ma takie informacje jak Login i active_key. Jeśli po wejściu w link przy danym loginie dany klucz aktywujący będzie się równał temu w bazie kolumna "active" ma wartość 1.
Co zrobić jeśli ten ktoś nigdy nie wejdzie na link aktywujący? jak rekord ma się usunąć po 48 godzinach?
Pozdrawiam
Chmura
albo raz na dzien odpalasz cronem zapytanie ktore usuwa nieaktywowane konta
albo gdzieś w kodzie strony takowe zapytanie umieszczasz żeby co jakiś czas się wykonywało...
wrzuc plik do tablicy Crona, ustaw czas na jakas nocna godzine i raz na dobre sprawdzaj w tej sposob czy user ma 1 czy 0, jezeli roznica czasu aktualnego i czasu rejestracji jest wieksza od 48 godzin i nadal nie aktywowal to wtedy usuwaj.
b_chmura
9.09.2007, 10:45:41
przede wszystkim zapytam czy z Cron'a może korzystać potencjalny klient serwera a nie administrator... jeśli tak prosiłbym o szczegóły jeśli nie trzeba będzie sie zadowolić:
Cytat
albo gdzieś w kodzie strony takowe zapytanie umieszczasz żeby co jakiś czas się wykonywało...
dzięki za pomoc
GrayHat
9.09.2007, 10:50:40
Tak, z usług Crona może korzystać potencjalny klient serwera, jeżeli administrator udostępnił tę usługę dla swoich klientów. Ale na większości serwerów płatnych (praktycznie wszystkich) masz dostęp do Crona przez cPanel lub inne panele administracji konta a na niektórych przez shella.
Pozdrawiam
b_chmura
9.09.2007, 11:32:51
Właśnie dowiedziałem sie nie mam udostępnionego Crona.
Dzięki za pomoc
pozdrawiam
Chmura
EDIT:
Wpadłem na pomysł by przy rejestracji sprawdzać czy podany login czasem nie istnieje w bazie jeśli istnieje to sprawdzić jego "aktywność" jeśli nie jest aktywny sprawdzić aktualną datę z datą w bazie jeśli jest starsza jak 48 h nadpisać rekord.jest to rozsądne rozwiązanie?
GrayHat
9.09.2007, 11:36:24
Możesz to także zrobić z poziomu samej bazy danych.
Napisz procedurę, która przy sprawdzaniu czy dany login już istnieje będzie sprawdzała jednocześnie czy jest aktywny, a jeżeli jest nieaktywny przez ponad 48 godzin to żeby procedura usunęła rekord.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.