Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Dynamiczne uzyskiwanie zmiennych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
socek
W pliku a.php mam funkcję. W plikach b.lang.php c.lang.php d.lang.php mam zmienne językowe.
b.lang.php:
CODE
$lang_b['warning'] = "Warning in b";
$lang_b['info'] = 'info in b";

c.lang.php:
CODE
$lang_c['warning'] = "Warning in c";
$lang_c['info'] = 'info in c";

d.lang.php:
CODE
$lang_d['warning'] = "Warning in d";
$lang_d['info'] = 'info in d";

A pliku a.php mam funkcje, która zależnie od danych jakie jej się poda musi wczytać zmienną językową ['warning'] albo z pliku b.lang.php, albo c.lang.php, albo d.lang.php. Idzie jakoś to zrobić?
Mordoran
  1. <?php
  2. if ('b' == $_GET['jezyk']) {
  3. // jezyk "b"
  4. include('/b.lang.php');
  5. } elseif ('d' == $_GET['jezyk']) {
  6. // jezyk "d"
  7. include('/d.lang.php');
  8. } else {
  9. // brak okreslonego jezyka, lub jakes dziwny parametr
  10. include('/c.lang.php');
  11. }
  12. ?>

Zalozylem ze jezyk "c" to domyslny smile.gif

przyklad uzycia, parametr jezyk musi byc okreslony w url
plik.php?jezyk=c
socek
Ale nie chodzi mi o dostanie się do pliku, tylk do konkretnej zmiennej. Przypominam, że zmienne różnią się nazwą. Do tego muszę założyć, że w przyszłości będzie więcej plików.
nospor
http://www.php.net/manual/pl/language.variables.variable.php

ps: przenosze
tsharek
chyba chodzi i to : dodajesz <?php na początku i ?> na końcu w tych plikach i wtedy include sparsuje Ci cały plik językowy.
erix
Cytat
Ale nie chodzi mi o dostanie się do pliku, tylk do konkretnej zmiennej. Przypominam, że zmienne różnią się nazwą. Do tego muszę założyć, że w przyszłości będzie więcej plików.

To po co kombinujesz z różnymi nazwami plików i do tego różne nazwy zmiennej. Jeśli jest kilka wstawek na stronie w różnych językach, to ok - rozumiem, ale jeśli jeden język globalny, to po co strzelać do muchy z armaty?

Klucze w tablicach są odpowiadające w plikach. Nie można zmienić nazwy zmiennych na wspólną i "regulować" zawartość poprzez include'owanie konkretnego pliku...?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.