Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [/php]Wyswietlanie z bazy[php]
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
endriut
  1. <?php
  2. mysql_connect('localhost', 'absolwenci' , 'sajanie1');
  3. mysql_select_db("absolwenci");
  4. $query = mysql_query("select * from newsy order by data desc limit 0,3");
  5.  
  6. //$query = mysql_query("select * from newsy order by tresc DESC LIMIT 3");
  7. while($rekord = mysql_fetch_array($query))
  8. {
  9. $tekst .= '<b><h3>'.$rekord[1].'</h3></b>'.$rekord[2].'<br/><a href="news.php?id='.$rekord[0].'">czytaj wiecej...</A>';
  10. }
  11. echo $tekst;
  12. ?>

1. <?php
  4. $query = mysql_query("select * from newsy where id='$id'");
  5. $rekord = mysql_fetch_array($query);
  6. $tekst = '<b><h3>'.$rekord[1].'</h3></b>'.$rekord[3].'<br/><br/>'.$rekord[4];
  7. echo $tekst;
  8. ?>

pierwszy mi łądnie chodzi nie wiem co zrobic w drugim gdy klikam czytaj dalej tylko puste pole
strife
Przede wszystkim, sprawdź czy to drugie zapytanie jest poprawne: mysql_error" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, potem pomyślimy dalej tongue.gif
endriut
heh

Parse error: syntax error, unexpected T_VARIABLE

$rekord = mysql_fetch_array($query);

jak to zmienić ?
strife
Podaj cały nowy kod (ten wyżej jest poprawny), z tym błędem. To jest błąd php, a nie zapytania. Jak na razie tyle mogę Ci powiedzieć happy.gif
endriut
  1. <?php
  4. $query = mysql_query("select * from newsy where id='$id'");
  5. $rekord = mysql_fetch_array($query);
  6. $tekst = '<b><h3>'.$rekord[1].'</h3></b>'.$rekord[3].'<br/><br/>'.$rekord[4];
  7. echo $tekst;
  8. ?>

teraz tylko puste pole
strife
1. Jesteś pewien, że masz jakieś dane w bazie danych ?
2. Sprawdź co dokładnie zawiera $rekord.

1. <?php
  2. echo '<pre>';
  3. var_export($rekord);
  4. echo '</pre>';
  5. ?>

3. Co dokładnie wyświetla się w źródle?
4. mysql_error" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual działa na innej zasadzie, tzn.:

1. <?php
  2. $query = mysql_query("select * from newsy where id='$id'") or die(mysql_error());
  3. ?>

Pozdrawiam.
endriut
wyświetla "false"
strife
Cytat(endriut @ 11.09.2007, 20:12:50 ) *
wyświetla "false"

I to jest koniec Twojej wypowiedzi? Jak mam/mamy Ci pomóc skoro nie podajesz potrzebnych do tego informacji. Odpowiedz proszę na wszystkie punkty, które wcześniej napisałem, a także jeden dodatkowy, a mianowicie, zmodyfikuj swój kod w ten sposób:

1. <?php
  4. $queryString = "select * from newsy where id='$id'";
  5. echo $queryString; // to co wyswietli ...
  6. $query = mysql_query($queryString);
  7. $rekord = mysql_fetch_array($query);
  8. $tekst = '<b><h3>'.$rekord[1].'</h3></b>'.$rekord[3].'<br/><br/>'.$rekord[4];
  9. echo $tekst;
  10. ?>

To co zostanie wyświetlone (5 linijka), wklej do konsoli mysql, albo phpmyadmin'a i sprawdź najzwyczajniej czy to zapytanie wyciąganie jakieś dane.

Pozdrawiam.
endriut
MySQL zwrócił pusty wynik (zero rekordów)

a w bazie napewno mam dane

a moze poradzisz mi w jaki sposob moge zrobic to inaczej : mianowicie coś w stylu "czytaj dalej " zebym mogl utowrzyc poczatek wiadomosci na jednej całośc na drugiej bo wlasnie to probowalem wykonac ale mi nie wychodzi
strife
Cytat(endriut @ 11.09.2007, 20:57:26 ) *
MySQL zwrócił pusty wynik (zero rekordów)

a w bazie napewno mam dane

Wklej to zapytanie, które wykonałeś w takim razie.

Cytat(endriut @ 11.09.2007, 20:57:26 ) *
a moze poradzisz mi w jaki sposob moge zrobic to inaczej : mianowicie coś w stylu "czytaj dalej " zebym mogl utowrzyc poczatek wiadomosci na jednej całośc na drugiej bo wlasnie to probowalem wykonac ale mi nie wychodzi

Możesz:
a) Tworzyć rekordy z takimi polami jak body(pełna zawartość) excerpt (zajawka wiadomości). Wyciągasz te dane normalnie poprzez ID. Gdy ktoś kliknie na czytasz dalej zostanie mu wyświetlona zawartość body + ewentualnie, zajawka na początku.
- Jak zrobić czytaj dalej? Instrukcje warunkowe poprzez $_GET
- Jak wyświetlić wszystkie wiadomośći? mysql_fetch_array" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual + zapytanie (SELECT)

b) Bądź do wiadomości dodajesz tag np. <!-- MORE --> i robisz explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, gdzie pierwszym elementem to będzie zajawka, a drugim pełna treść.

Pozdrawiam.
endriut
select * from newsy where id=''
strife
Cytat(endriut @ 11.09.2007, 21:27:26 ) *
select * from newsy where id=''

No to sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, czemu nic Ci się nie wyświetla. Jakbyś pracował na poprawnym raportowaniu błędów (E_ALL) to uniknął byś takich błędów. Zmienna $id zawiera jakąś wartość? Czy przypadkiem nie masz register_globals = off?

Spróbuj dodać zmienną $id:
  1. <?php
  2. $id = $_GET['id'];
  3. // .. dalsze instrukcje
  4. ?>

I następnym razem podawaj więcej informacji!
endriut
DZIEKI WIELKIE

MISTRZU smile.gif))
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.