Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF] ZF 1-0-1 bez PDO - czy to mozliwe?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
jaskooo
Witam,

Bardzo mnie zaintrygowal ZF i chcialbym coś więcej o nim wiedzieć, aby móc oprzeć na nim moją aplikacje.

Z nalazlem w sieci bardzo fajny Samouczek: Tutaj, ale niestety oparty jest na Adapterze PDO, którego na serwerze wynajmowanym nie ma.

Pytanie: Czy da sie uzywac ZF 1-0-1 bez PDO?

P.S. Jest tutek w devzone.zend.com tylko niestety do starszych wersji i nie bungla z 1-0-1.

Any Help?
Krzasz
poszukaj w sieci sterownika, powinien być, a jak nie sam napisz sterownik (adapter), trudno nie będzie smile.gif
jaskooo
aby zainstalowac sterownik musze miec dostep do serwera (niestety nie mam go), a co do drugiego to nie jestem taki fluent w PHP, ucze sie narazie smile.gif

Dzieki za help.

Moze jakies inne propozycje?
Krzasz
nie chodzi mi o sterownik PHP do serwera, tylko o adapter do ZF smile.gif
hmm, moim zdaniem powinieneś spróbować, jak nie znajdziesz, to postaram się napisać, ale myślę, że już to ktoś zrobił przede mną.
fridek
Drążyłem kiedyś ten temat, teoretycznie powstał jakiś adapter do MySQL bez PDO, ale mi osobiście nie udało się go uruchomić - pomimo wielu prób. Co gorsza, jeśli mnie pamięć nie myli, robiłem to dla ZF 0.7.1, a od tego czasu trochę się w adapterach zmieniło. Poczytaj jeśli chcesz - http://devzone.zend.com/article/1553-Tutor...ork-Without-PDO
Ja widzę tylko trzy wyjścia - albo skorzystasz z własnej klasy do baz danych, olewając w ogóle ZF w tym temacie, albo zmusisz admina serwera żeby doinstalował PDO (kurcze, nie jest to takie trudne), albo zmienisz serwer. Ja będąc w tej samej sytuacji wybrałem najpierw pierwsze rozwiązanie. Później poszedłem po rozum do głowy i zadomowiłem się na innym serwerze.
jaskooo
Dzieki za link, ale juz wczesiej trafilem na tego tutka i niestety z ZF 1-0-1 nie smiga. Nacisne admina o instalacje smile.gif

Bo roumiem ze taki alert jest wlasnie wynikiem braku PDO?

1. Fatal error: Uncaught exception 'Zend_Exception' with message 'File "Mysql.php" was not found' in............../library/Zend/Loader.php:159 Stack trace: #0
sf
Jak dla mnie to pisze biało na czarnym, że nie znalazł pliku PHP i nie bardzo wiem jak doszedłeś do tego, że chodzi o PDO winksmiley.jpg
jaskooo
Sorka to byl tekst po moich kombinacjach z tym tutorialem.

Ponizej wlasciwy.

1. Fatal error: Uncaught exception 'Zend_Db_Adapter_Exception' with message 'SQLSTATE[42000] [1044] Access denied for user 'xxxx'@'localhost' to database 'news'' in ..........library/Zend/Db/Adapter/Pdo/Abstract.php:131 Stack trace: #0

Kiedy przez PHPMyAdmin loguje sie bez problemow z takimi samymi danymi?

Pomyslalem, ze to przez brak PDO?

Nie jest tak?
Cezar708
Nie, ten wyjątek mówi o tym, że nie podałeś poprawnego użytkownika lub hasła do bazy danych. A na pewno wiadomo, że PDO jest zainstalowane (inaczej zgłosiłby inny błąd.
jaskooo
Rozumiem, ze wyjatkia nastepujace tuz za tamtym sa bezposrednia jego przyczyna:

1. ........../library/Zend/Db/Adapter/Abstract.php(263): Zend_Db_Adapter_Pdo_Abstract->_connect() #1
  2.  
  3. ........./library/Zend/Db/Adapter/Pdo/Abstract.php(206): Zend_Db_Adapter_Abstract->query('DESCRIBE `news`', Array) #2
  4.  
  5. ........./library/Zend/Db/Adapter/Pdo/Mysql.php(138): Zend_Db_Adapter_Pdo_Abstract->query('DESCRIBE `news`') #3
  6.  
  7. ........./library/Zend/Db/Table/Abstract.php(595): Zend_Db_Adapter_Pdo_Mysql->describeTable('news', NULL) #4
  8.  
  9. ........./library/Zend/Db/Table/Abstract.php(528): Zend_Db in
  10.  
  11. ........./library/Zend/Db/Adapter/Pdo/Abstract.php on line 131

Mam nadzieje, ze sie za bardzo nie osmieszam ? smile.gif
Cezar708
najprawdopodobniej z tego powodu się kolejne części wysypują. Jeśli nie to pisz o dalszych problemach smile.gif
jaskooo
Niestety nie moge rozwiazac tego problemu i nie iwem dlaczego?

Wszystkie dane wprowadzone w .ini, z ktorego korzysta polaczenie do bazy jest prawidlowe.

Nie mam pojecia dlaczego wypisuje, ze access denied
Cezar708
na podstawie poprzednich postów stwierdzam, że używasz silnika MySQL do bazy danych. W takim razie zainstaluj sobie najlepiej phpMyAdmina i spróbuj się połączyć za pomocą tego narzędzia być może serwer www nie ma faktycznie praw do tej bazy danych, być może masz dwa serwery bazy danych zainstalowane przez co korzystają z różnych portów. Cudów nie ma, nie łączy się bo nie ma praw dostępu... access denied ewidentny.

ps jakiego systemu operacyjnego używasz bo możesz spróbować się połączyć poprzez linię poleceń z MySQL

np:
Kod
c:/> cd <ścieżka do serwera>/bin/mysql -u <twójUser> -p

i potem wybierz bazę danych poprzez

Kod
mysql> use news;

(zakładam że news to nazwa Twojej bazy danych)
jaskooo
Ale ze mnie gapa, zle wpisalem dane smile.gif

Dzieki za pomoc !

Jak bede mial jakie problemy to sie odezwe smile.gif

Wielkie dzieki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.