Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [code igniter] Uprawnienia userów bazy + Pytanie ogólne
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
hevellius
To bardziej pytanie z ciekawości, nie problem, niemniej jednak mam nadzieję że ktoś pomoże:)

Zacząłem się bawić frameworkiem Code Igniter, przerobiłem sobie cały tutorial ze strony php.krk.edu.pl, jedna rzecz mnie zastanawia

czy jest możliwość używania w aplikacji opartej na CI wielu użytkowników bazy danych?

np do wyświetlania rzeczy typu newsy, jakieś toplisty itp(wszystko jedno co nie potrzebuje autoryzacji usera) używać użytkownika z uprawnieniami jedynie odczytywania danych, natomiast user o uprawnieniach modyfikacji byłby używany dopiero po zalogowaniu się użytkownika.

czy jest to wogóle możliwe? Bo przecież użytkownik bazy jest ładowany automatycznie z pliku konfiguracyjnego

pozdrawiam

a teraz pytanie z innej beczki, trochę dodatkowe - zamierzam w końcu zrobić już dość rozbudowaną aplikację(dla znajomego tak na próbę), ze standardowymi elementami typu logowanie, prywatne wiadomości, własne wizytówki, ogłoszenia.
szczerze mówiąc wszystko już mam rozplanowane co jak ma działać, model bazy również prawie skończony - jest tylko jeden mankament: byłby to mój pierwszy serwis z prawdziwego zdarzenia(nie mówię że jestem zielony, jakiś czas temu przeszedłem załamkę z powodu odkrycia programowania obiektowego kiedy człowiek był w przeświadczeniu że już wszystko wie tongue.gif , dlatego sporo ostatniego czasu spędziłem na nauce, opanowałem SMARTY, wykorzystywanie MVC, swobodnie używam już OOP, i sporo innych powszechnie używanych "narzędzi") pod względem zwłaszcza technicznym, dlatego moje pytanie brzmi: czy warto się pchać dalej w Code Igniter, czy sięgnąć po coś bardziej rozbudowanego? Proszę, poradźcie, najlepiej coś bardzo popularne, dokumentacje i tutki mogą być nawet tylko po ang.

Zastanawiałem się nad CakePHP, Zend Framework, ale nie znalazlem porównań(jeszcze TYPO3 sobie badam ale to jest inna bajka), ale potrzebuję porównania i czego bardziej wymagają w firmach deweloperskich

z góry dzięki za odpowiedź
phpion
Chyba nie odkryję Ameryki gdy powiem: Symfony smile.gif
http://www.symfony-project.com
Zapoznaj się z tutorialem pierwszego projektu oraz kalendarzykiem zadań dzień-po-dniu. Wystarczy rzucić okiem żeby uzmysłowić sobie potęgę Symfony smile.gif
nrm
ad.1 Chyba nie ma takiej możliwości,choć można zamiennie korzystać z kilku baz danych. Swoją drogą ten twój sposób to do czegos służy poza zamieszaniem?

ad2. Ja mam juz kilka serwisów na CI, w tym takie po 20-40k uników dziennie i nie zamieniłbym go na Symfony zdecydowanie winksmiley.jpg CI ma sporo wad (jak wszystko zresztą) ale brak mu alternatywy z tej samej półki.
mike
Cytat(normanos @ 19.09.2007, 10:34:57 ) *
ad2. Ja mam juz kilka serwisów na CI, w tym takie po 20-40k uników dziennie i nie zamieniłbym go na Symfony zdecydowanie winksmiley.jpg CI ma sporo wad (jak wszystko zresztą) ale brak mu alternatywy z tej samej półki.
Bo nic innego tak niskiej półki nie zajmuje.

Obecnie ciężko konkurować z możliwościami Symfony.
SongoQ
To moze ja dorzuce swoje 5 groszy. Dostep do wielu baz z aplikacji nie jest czesto wykorzystywany ale w bardziej zlozonych cos takiego jest wymagene nie mowiac juz o Load balance. A wlasnie w sf dostep do wielu instancji baz danych to normalnosc podobnie jak Load balance odpowiedni plugin nawet istnieje.
nrm
Cytat(mike @ 19.09.2007, 08:43:55 ) *
Obecnie ciężko konkurować z możliwościami Symfony.

i z zasobożernością, powolnością, zamieszaniem, zakręceniem etc. owszem. Napiszę coś w Symfony jak będę miał tyle serwerów co Yahoo...
hevellius
ok, dzięki wszystkim za odpowiedzi!!!

co do zasobowości takiego symfony to logiczne, coś jest rozbudowane to wolniej chodzi, tak samo wygląda sprawa z vistą, wiadomo że chodzi szybciej od win98:) (takie wolne porównanie, bez jakichkolwiek porównań z CI i symfony bo ich nie znam)

myśle że czasem pasuje znać po prosu np 2 frameworki, wtedy można swobodnie wybierać w zależności od złożoności problemu

a skoro tak chętnie odpowiedzieliście to skuszę się jeszcze o jeden post zanim zacznę nudzić przy naucze jakiegoś frameworka aaevil.gif

1. normanos, możesz napisać tutaj, ew. przesłać na pw linki do twoich serwisów? Chciałbym tylko zobaczyć w praktyce przykłady stron na CI

a co do zamieszania, to czemu niby? Wiadomo że w małych projektach nie, ale jakby nie było to dodatkowe bezpieczeństwo(chociaż sql injection to od pewnego czasu pierwsza rzecz ktorą sprawdzam w pierwszej kolejności)

2. Nikt nie wymienia Zend Framework?

3. Symfony już mi się przewijało przez głowę, ale czytałem gdzieś że ponoć już nie jest rozwijane, czy to nie znak by zacząć myśleć o czymś innym?(wiadomo że to nie przekreśla jego dotychczasowych możliwości, ale mimo wszystko może być przestarzałe)

i jeszcze raz dzięki i pozdro za zainteresowanie

dobra, edytuję post bo chyba zdecyduję się na symfony po przeczytaniu kilkunastu topiców, przeglądnięciu paru stron, nie mniej jednak na względzie zostaje code igniter bo przyda się do mniejszych projektów. Ale z tego powodu jest nowe pytanie - widzę linki o instalacji symfony na windows, linuxie, komendach itp. teraz już późna godzina(a może wczesna:P) i na jutro odłożę próbowanie obydwu opcji, ale jak to wygląda na wykupionych serwerach w necie? nie ma żadnych prostszych metod?
Zarazem podtrzymuję pytania z początku posta
wielokropek
Cytat
Chciałbym tylko zobaczyć w praktyce przykłady stron na CI

Pozwolę sobie pochwalić się: Reggae Planet - bardzo prosty sklep internetowy na CI smile.gif
mike
Cytat(hevellius @ 19.09.2007, 23:23:43 ) *
3. Symfony już mi się przewijało przez głowę, ale czytałem gdzieś że ponoć już nie jest rozwijane, czy to nie znak by zacząć myśleć o czymś innym?(wiadomo że to nie przekreśla jego dotychczasowych możliwości, ale mimo wszystko może być przestarzałe)
Bzdura.
Symfony jest jednym z najprężniej rozwijanych frameworków.
Zapraszam do obejrzenia częstotliwości zmian na tracu oraz sprawozdania tygodniowe.
Symfony jako jeden z niewielu frameworków jest częścią kampanii, szkoleń oraz konferencji.
Na ostatnim campie pokazywane były plany rozwoju wersji 1.1 oraz wstępe założenia wersji 2.0

Podaj proszę gdzie przeczytałes taką żenująca bzdurę o braku rozwoju symfony?

Cytat(hevellius @ 19.09.2007, 23:23:43 ) *
Bo to nie jest framework. To kolekcja mechanizmów, z których możesz sobie dopiero złożyć framework i jak już to zrobisz to będziesz mógł pisać aplikację.
Oczywiście jest to strata czasu. Szybciej napiszę dwie aplikacje w symfony niż Ty przygotujesz się do pisnia jednej.
nrm
Cytat(hevellius @ 19.09.2007, 21:23:43 ) *
Chciałbym tylko zobaczyć w praktyce przykłady stron na CI

http://codeigniter.com/wiki/Applications_Using_Code_Igniter/

Bo to NIE framework tylko zestaw bardzo fajnych klas.

3. Symfony już mi się przewijało przez głowę, ale czytałem gdzieś że ponoć już nie jest rozwijane

Jesteś już n-ta osobą która o tym pisze. Ciekawe skąd macie takie wiadomości? winksmiley.jpg
hevellius
ok, dzięki wszystkim jeszcze raz za info

a gdzie przeczytałem o braku rozwoju symfony? Nie pamietam, było to chwilę temu, chyba to by jakiś post tutaj na forum, nie pamiętam odpowiedzi innych osób, w każdym razie wbiło mi się to w głowę, dlatego chciałem to sprostować, teraz już przynajmniej nie mam oporów do tego frameworka i chyba będzie to najlepsza opcja

ale została jeszcze jedna rzecz która mnie zastanawia:

instalowałem symfony na linuxie, na windowsie, wszystko śmiga, ale co jeśliby się chciało robić na nim aplikacje które stały by na wykupionym koncie hostingowym? Teraz i tak przy najbliższym projekcie będe stawiał serwer więc problemu z tym nie będzie, ale gdyby?
bim2
Jest takiepolecenie Symfony Freeze (czy jakso tak) w manualu powinno o nim pisać ^^
grzesiek_g
Cytat(normanos @ 19.09.2007, 10:34:57 ) *

Normanos jak rozwiązałeś cachowanie? Używałeś tego z CI na poziomie zapytań do bazy danych?
nrm
raz, chciałem sprostować: można używać 2 baz danych, info jest w manualu
dwa, Grzesiek: nie, ten z CI robi kretyńsko wg. URLa, ja dopisałem sobie cache wg. własnego ID i na żądaną ilość czasu.
grzesiek_g
Wielkie dzięki Normanos, mi też nie podoba się działanie tego systemu cachowania - zmiana danych z 1 tabeli wymusza wykasowanie cache dla całej strony - często kilka różnych zapytań.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.