Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Sprawdzenie kodowania przeglądarki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
callou
W jaki prosty sposób mogę sprawdzić sposób kodowania przeglądarki, która owtiera stronę, która z kolei AJAXEM wysyła zapytanie do skryptu? Chodzi o to żeby skrypt wiedział jakie jest kodowanie uruchomionej przeglądarki, żeby mógł jej dać strawny tekst.
Chodzi o to jak jest w ustawieniach przeglądarki a nie w nagłówku, bo jak zmieniam nagłówek to nic nie daje, a jak zmieniam ręcznie kodowanie przez Widok->Kodowanie znaków to jest ok.
JaRoPHP
Poinformuj przeglądarkę o kodowaniu strony:
  1. <?php
  2. header('Content-Type: text/html; charset=utf-8');
  3. ?>
Cysiaczek
Przenoszę na Przedszkole
callou
Dzięki,
ale to nic chyba nie daje. Pisze strone pod linuksem w kodowaniu UTF-8, potem systemowym poleceniem zamieniam na kodowanie ISO-8859-2, nagłowki na stronie mam:
<meta http-equiv="Content-Type" content="application/xhtml+xml; charset=ISO-8859-2"/>
dalej,
w skypcie tez mam naglowek:
header('Content-Type: text/html; charset=iso-8859-2');
i tu moge rowniez dac:
header('Content-Type: text/html; charset=utf-8');
efekt zdaje sie ten sam.
Interesuje mnie, jak jest to rozwiazane na stronach dostepnych w necie, ze jedne przegladarki maja kodowanie utf-8 a inne iso-8859-2 i na obu strone widac poprawnie.
Chcialbym zeby moja strona zachowywala sie podobnie. Jak to osiagnac?
Moja strona sklada sie ze strony glownej oraz jednego skryptu php ktory przetwarza pewne dane i ajaxem zwraca rezlultat na strone glowna.

Ok poradziłem sobie jakos.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.