Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Div, Html tabela, Java Script - 3 problemy!
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Nexus.
Witam,
Mam dwa problemy...

Otóż jeden jest jak zwykle dotyczący internet explorer. Otóż zrobiłem grafikę, podpiąłem świetnie pod div'y. FIREFOX, OPERA = IDEALNIE! IE 7 (mam 7, a na pewno na ie 6 jest tak samo...) = BEZNADZIEJA! Screen poniżej:

http://img529.imageshack.us/img529/6030/scr1mz6.jpg

Chodzi o to, że tworzą się jakieś hmm suwaki z góry na dół tylko na IE...

Drugi problem polega na tym iż mam kod (początek tabeli):

1. <table valign="top" align="center" border="0" height="100%" cellpadding="0" cellspacing="0" leftmargin="0" topmargin="0">

Wstawiam tam wszystko co idzie, aby wszystko podnieść. Problem polega na tym, że strona wygląda jakby było wstawione gdzieś "<br>". Screen:
http://img72.imageshack.us/img72/3504/scrhg0.jpg

Co o tym myślicie?

Ostatnia sprawa... myślałem o "setTimeout();" ale dokładnie nie wiem jak to wykonać. Chodzi o to, że gdy ktoś kliknie w submit np. "wyślij" to submit znika i pojawia się w to miejsce np. "Czekaj..." winksmiley.jpg. Zapewne wiecie ... smile.gif

- dzięki za wszystko!
klocu
co do ostatniego to lepiej nadac temu submitowi "id" i zamienic je innerHTML'em na tekst...
Nexus.
Hmm, a coś więcej ogółem?
klocu
wiesz że IE lubi robić szkody. odkąd przerzuciłem wszystko na divy i stworzyłem alternatywny styl dla IE wszytsko zaczęło chodzić. spróbuj dojść co powoduje tworzenie tych dziwnych nie wiem chyba pól tekstowych ze scrollami. albo wyrzucaj po kolei kolejne wpisy i dojdz który element psuje zabawę. a dla body możesz dopisać

Kod
body { padding:0; margin:0; }

jak dla mnie pozostaje tu tylko metoda prób i błędów - doszukanie się co psuje efekt - usunięcie tego lub odpowiednia modyfikacja. a masz to gdzieś w sieci czy katujesz to w domu??
Nexus.
W domu domu. Bez sieci na razie, localhost. Hmm ten IE to tragedia, a stwierdzam to już hmm kolejny raz ;p. Ktoś coś dopowie do tych 3 punktów jakieś rozwiązania?

ps. Na razie trzymam się ciebie, dzięki.
tehn
@1 jeżeli to jest textarea to ie już tak po prostu ma że scroole zawsze są widoczne... z tego co wiem...
@2 daj troche więcej kodu bo ciężko z tego coś wywnioskować...
@3 nie rozumiem tego do końca... jak naciskasz submit to i tak odrazu strone Ci przeładowuje i nikt by tego czekaj nie zauważył... a zrobić to można np. tak:

1. <span id="bs">
  2. <input type="submit" value="Wyślij" onclick="zmienIH('bs', 'Czekaj...');" />
  3. </span>
  4.  
  5. function zmienIH(id,tresc){
  6. document.getElementById(id).innerHTML = tresc;
  7. }
Nexus.
1. To nie textarea, w tym problem...
2. Chodzi dokładniej o to, aby stronę podnieść maksymalnie do góry. Aby nie było żadnych odstępów.
3. Trochę pomieszałem. To bez sensu, ale dzięki za pomoc! smile.gif

ps. A co do twojego przykładu z punktu trzeciego dlaczego to nie wysyła w ogóle danych formularza?
Kod
usunięto kod

tu bardziej moja wersja, ale dlaczego nie śle danych z forma?
tehn
@1 spróbuj w stylu ustawić overflow: hidden;
@2 dalej nie wiem jaki jest dokładnie kod...
@3 paramtetry atrybutów w htmle powinny być między "" a nie ''... nie wiem czy przez to też nie działa ale ładniej i lepiej wyglądają one między ""... w inpucie powinno być type="submit"... nie wiem dlaczego chciałeś żeby formularz wysyłał się przez js...
Nexus.
1. Nic z tego, próbowałem.
2. Nic nie da kod. Tu potrzeba czegoś jak topmargin itp smile.gif?
3. To bez różnicy już czy ' czy ". Jeżeli w tym wypadku wezmę submit, formularz nie wyśle bo zmieni tylko na "czekaj..." a jeśli wyślę w JS wszystko hula. Nie wiem tylko czemu, nie chce odczytywać danych z formularza!?
tehn
@2 spróbuj stylem przesunać to troche do góry...

Kod
position: relative;
top: -10px;
Nexus.
Hmm. Ok. Zaraz spróbuję. A co do 3 punktu? Bardzo mnie ciekawi jego rozwiązanie smile.gif
tehn
@3 nie działa bo pierwsze usuwasz całą zawartość forma przez wpisanie tam czekaj a dopiero potem to wysyłasz... zmień kolejność linikej w funkcji js i bedzie oki...
Nexus.
Dzięki bardzo, ale ja głupi. Teraz poćwiczę z pozostałymi punktami!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.