Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Co potrzeba do stworzenia strony.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
spam2009
Witajcie...

Jak zacząć ... sam nie wiem ...

Chodzi o to, że chciałbym się dowiedzieć co potrzeba do stworzenia, najprościej jak się da, strony którą opiszę.
W czym zrobić stronę , jaką bazę danych i jakie inne rzeczy są potrzebne włącznie z tym co muszę kupić u jakiegoś providera stron żeby to miało ręce i nogi.I przede wszystkim muszę potem znaleźć osobę która podejmie się stworzenia takiej strony więc kogo też mam szukać do tego.

Zaznaczam, że strona jako tako istnieje ale są z nią same kłopoty bo "napisana została ponad 4 lata temu, w międzyczasie zaliczyła jakiś "crash" i 2 lata temu została poprawiona ale działa tylko na określonej wersji SQL'a i nie można jej ustawić (albo SQL'a) bo dokumentacja jest po niemiecku - najlepiej aby ktoś ją stworzył całkowicie od nowa na dzisiejsze standardy" - taki opis sytuacji dostałem od właściciela strony.

A strona wygląda tak:

Jest to strona powiedzmy wyścigów:
a) gracze mają swoją nazwę i kraj pod którą wysyłają swoje wyniki czasowe.Nie są to konta tylko zwykłe wpisy.
Wysyłają na maila swoje nagrania w formacie:

"q3ctf1(00-07-480)-cpm(1,ALIEN)" = "nazwa mapy(czas)-sekcja(tryb,nazwa gracza)"

b) jest około 250 map(torów) na których gracze mogą się ścigać. Miejsc na podium jest 5.Punktacja: 1=5 pt, 2=4 pt itd
c) są dwie sekcje (A i B) i w każdej sekcji są dwa tryby do ścigania(1 i 2) i jeden dowolny(3) (można robić triki itp) Nazywają się o tak:
A- vq3 style 1, vq3 style 2, vq3 style 3
B- cpm style 1, cpm style 2, cpm style 3
d) Są także 4 Rankingi, odpowiednio do sekcji i trybu, natomiast trzeci dowolny nie ma rankingu bo nie chodzi w nim o ściganie.
e)Oprócz rankingów istnieje możliwość wyświetlenia czterech list map z najlepszymi wynikami z konkretnej sekcji i stylu:
-vq3 overview style 1, vq3 overview style 2
-cpm overview style 1, cpm overview style 2
Czyli klikam na vq3 overview style 1 i wyświetla sie mi lista map ,w centrum jest nazwa gracza a po prawej czas który jest najlepszy na danej mapie.
f) Można tez wyświetlić wszystkie mapy na których grać ma jakikolwiek czas oraz ile graczy jest np: z USA i wyświetlić ich listę
e)Jak ktoś wyśle nowy czas i zostanie on uaktualniony na stronie to kolor cyferek zmienia się na np:zielony - wiadomo, że ktoś tu nabił jakiś nowy czas
e)Poza tym jeszcze newsy, about, zasady itp

A o to adres tej niby-działającej strony: www.speedcapture.com

Chcę wiedzieć czy:
-dałoby się stworzyć coś takiego w miarę szybko,prosto i z urzyciem dzisiejszych standardów (jakich to wy mi powiedzcie)
-jeżeli tak to czy jest to możliwe dla normalnego kolesia a nie dla kogoś komu bedę musiał zapłacic 432423432 milionów za zrobienie strony tytułowej.
-jaki jest najtańszy koszt(pewnie zależy to od mechaniki strony) zakupu "czegoś tam" u providera, aby strona mogła działać bez problemu

Proszę o pomoc i jeżeli ktoś zna inne forum na którym tez powinienem umieścić tego posta to niech napisze.
Cysiaczek
Serwer za 70 zł/rok i tyle.
Koszt? Wycen nie prowadzimy. Jeśli znasz php, to sobie to spokojnie napiszesz, jeśli nie znasz, to kogoś wynajmij - to nie są miliony złotych. : )

Pozdrawiam

i jeszcze...
Popraw proszę tytuł topiku na zgodny z zasadami forum Przedszkole
spam2009
Z czym ma być ten serwer bo ja kompletnie zielony jestem - czego mam szukać w ofertach?
OK - nie znam php - czy nakład pracy potrzebny do stworzenia takiej strony jest na tyle duży, że nie da rady zrobić tego za darmo ?
KasztanPL
Najlepiej poducz sie troche dowiedz czegos na temat php. Za darmo to raczej nie ma chetnych zbyt wielu
Cysiaczek
Jak czym ma byc serwer? Serwer to serwer i tyle. Musi mieć php i bazę danych (najczęsciej mysql) i to wszystko.
Co do ponoszenia kosztów... Możliwe, że ktoś zrobi to za darmo w ramach nauki i budowania portfolia, ale zajemie to z 5x więcej czasu niż komus, kto się zna i zrobi to za pieniądze.
Zwykle jednak osoby takie unikają stron na których ktoś zarabia i skupiają się na stronach społecznych.

Dodam jeszcze tak od serca: Moim zdaniem szukasz frajera, ale to już nie te czasy i nie to bezrobocie, co kiedyś.

Pozdrawiam.
Spawnm
popytaj znajomych czy znaja php, to popularny język, znajomy zrobi na pewno taniej smile.gif

a co hostingu to w hydeparku są o tym 2 tematy
hevellius
jak nie znasz się na php to niech serwer wynajmie ta osoba, która ci to będzie pisać smile.gif , obojętne czy wynajęta czy po znajomości
spam2009
O ! No to wynajęciem serwera już się nie muszę martwić bo ten co to będzie pisał będzie wiedział czego trzeba tak ?

No to teraz gdzie mam napisać ogłoszenie ? Znaczy czy jeszcze są jakieś inne ogólnopolskie fora gdzie mogę znaleźć kogoś do tej roboty ?

Acha i nie szukam frajera bo ta strona nie jest komercyjna i przyświeca jej wspaniała idea rywalizacji ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.