Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css][html] divy czy tabela
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
termi
Witam,
mam problem tworze strone na ktorej z lewej strony ma być kolumna z menu (i chciałbym aby szerokosc tej kolumny byla stala) a po prawej tresc. Chcialbym aby ta treść rozciagala sie od kolumny menu do konca okna (zn zeby nie miala stalej szerokoscitylko zeby miala szekorkosc okna przegladarki minus kolumna menu.
Prosze o pomoc podpowiedz czy lepiej to zrobic na tabeli czy na warstwach??
vtuner
Jeżeli chcesz, aby Twoja strona była zgodna ze standardami to zrób to na divie.
termi
ok, to mam w css cos takiego:
Kod
#body{width:x;margin:0 auto;background:url('img/body_bg.png') repeat-y;;text-align:left;}
#menu{float:left;width:230px;padding:0 0 0 0px;}
#text{float:right;width:??;padding:0px 0px 0px 0px;text-indent: 20px;}

co musze w width textu aby zajmował reszte stronki questionmark.gif
-toni22-
cześć , spróbuj poprostu w to miejsce wpisać width:100% niejestem pewny czy o to Ci chodzi , ale jeżeli tabela menu jest ustawiona na "sztywno" to resztę miejsca przejmie druga tabela.

ja też zacząłem sie uczyć div'ów , polecam Ci poczytać o tym na stronie:

http://www.kurshtml.boo.pl/css/rozplanowanie,tabele.html

bardzo prosto wytłumaczone wszystko biggrin.gif

pozdrawiam
termi
dzieki wielkie na tej stronce jest odpowiedz na moje pytaniedokladnie to chodzilo mi o wyrazenine
Kod
margin-left: 150px;

w tekst zamiast width
smile.gif
pozdrawiam
Kreton
Kod
Jeżeli chcesz, aby Twoja strona była zgodna ze standardami to zrób to na divie.

Tu standardy nie mają nic do rzeczy ! Tak naprawdę możesz zrobić układ hybrydowy łączący użycie tabel do określenia tylko podstawowej struktury. Np lewa kolumna prawa kolumna, stopka, nawigacja czy baner na górze. Resztę przenosisz na style. Używasz DOCTYPE Transitionala.

Jeżeli div póki co sprawiają Ci zbyt dużo problemów, zrób tak jak napisałem wyżej, tak czy inaczej zachowasz zgodność ze standardami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.