Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][sql]Nieodpowiedni operator?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
JarekBednarskii
Witam,

Mam taki fragment kodu :
  1. <?php
  2. mysql_select_db("carssite");
  3.  
  4. $query= "SELECT name, type" .
  5. "FROM car" . 
  6. "WHERE year > '2005'";
  7.  
  8.  
  9. $results = mysql_query($query) or die (mysql_error());
  10.  
  11. while ($row=mysql_fetch_array($results)){
  12. extract($row);
  13. echo $name;
  14. echo " - ";
  15. echo $type;
  16. echo "<br>";
  17. ?>

po wykonani uskryptu otrzymuje błąd :

Kod
You have an error in your SQL syntax. Check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'year > '2005'' at line 1

Czy uzycie operatora " >" i podobnych mu nie jest tu właściwe. O co chodzi? Moja wersja mysql to 4.0.20a. Dziękuje z góry za porady.
pozdrawiam
AxZx
zrob odstep miedzy car a WHERE
JarekBednarskii
Hmm...odstęp mam ( car i WHERE są w różnych liniach. Więc to chyba nie to?... może coś nie tak zapisuje?
AxZx
to daj sobie echo $query i zobaczysz ze jest sklejony.
nie badz uparty i nie pytaj o takie glupie rzeczy, sam sprawdzaj co mzoe byc przyczyna. od programistow wymaga sie myslenia.
JarekBednarskii
Ok, a jeśli Tobie sprawia kłopot pomóc komuś pozątkującemu to nie rób łachy i daj sobie psokój na przyszłość. pozdrawiam
Cysiaczek
Przenoszę na Przedszkole
qqrq
Jeżeli kolumna year jest typu char albo varchar, to błąd rzeczywiście może leżeć w użyciu operatora. Zamień wtedy na typ np. integer. No i rzeczywiście daj spacje przed FROM i WHERE, bo jak posklejasz te stringi, to wyjdzie bez odstępów (zresztą sam sobie wyświetl to zapytanie, to zobaczysz). No i zobacz jeszcze, czy kolumna year wogóle jest w tej tabeli, bo błąd wyskakuje właśnie tuż przed jej nazwą...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.