Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Najmniejszy framework dla PHP5
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Fipaj
Cześć ;-)

Mam do wykonania bardzo prosty projekt, na który chciałbym poświęcić nie dłużej niż dwa tygodnie. Zanim zacznę jednak robotę wolę się upewnić, jaki framework będzie dla mnie najlepszy.

Chciałbym mieć coś dla PHP5, prostego i elastycznego. Wiem, wiem, tak tylko w Erze ;-) Napisałbym sam jakiś najbanalniejszy projekt, ale szkoda mi czasu na pisanie takich rzeczy jak warstwa abstrakcji dla bazy danych (preferowany MySQL) czy system szablonów.

Dobrze orientuję się w CodeIgniterze, ale szkoda mi ładować frameworku na cały megabajt podczas gdy większość tego, co tam się ładuje, leży nieużywana winksmiley.jpg

http://livepipe.net/projects/picora/ - ten projekt zapowiadał się dla mnie fantastycznie, ale niestety zmarł śmiercią tragiczną bez dokumentacji. Sam kod nie jest taki strasznie pogmatwany, w razie czego użyję Picory, ale może jest coś lepszego? Google męczyłem pod frazą "smallest php5 framework".

Macie coś do polecenia?
dzesi
Ja nadal bym Obstawiał CI , no ale w czym ci przeszkadza ze niektóre klasy i funkcje będą nie używane ?.Na pewno wy wydajność aplikacji dry.gif
dr_bonzo
Czemu nie CI? Nie masz hostingu z 2MB HDD?
edit: ehh, drugi

Cake, koniec? smile.gif Sf - nie, ZF - nie (sie nie nadaja na taki krotki projekt)
dzesi
dr_bonzo Myślałem ze powiesz Symfony , bo na tym forum ciągle ktoś go chwali , ale nie nadaje sie do tak małego projektu
Fipaj
Mówiąc szczerze nie ma dobrego powodu, dlaczego nie CI. Ale dopóki to nie jest płatny projekt, to...

Największym plusem CI jest dla mnie zgodność wstecz z czwartą wersją PHP. To mnie denerwuje, jednak wiele ten framework by zyskał na przejściu. Ale autor wcale o tym nie myśli.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.