Posiadam klasę główną, która na podstawie zapytania tworzy tablicę obiektów Segment (problem wcześniejszy ale okazało się, że nie można w znaczniki <a> wstawiać <table> więc zamieniam tabelkę na obrazek). W trakcie tworzenia obiektu przekazywane są parametry pobrane z zapytania. Na ich podstawie klasa Segment generuje obrazek.
Problem mój to jak wyświetlić ten obrazek.
Poniżej trochę pseudo kodu
<?php class Glowna { function __connstruct() { $this->tablica = new Segment($pierwszy, $drugi, $trzeci ....); } function wyswietl_tablice_obiektów(){ //co tu powinienem wstawić aby wyświetlić obrazki stworzone w konstruktorze } } class Segment{ function __construct($pierwszy, $drugi, $trzeci ....){ //w tym miejscu przyjmuję parametry i na ich podstawie generuję tabelę NxN z odpow
iednimi wagami } public function draw_img($format="png"){ $wielkosc = $this->wielkosc_cegielki * $this->wielkosc_segmentu; $obrazek = imagecreate($wielkosc, $wielkosc); $kolor_s = imagecolorallocate($obrazek, 0, 0, 0); $kolor_p = imagecolorallocate($obrazek, 127, 200, 0); ImageFill($obrazek,1,1,$kolor_podlogi); for($i = 1; $i <= $this->wielkosc_segmentu; $i++){ for($j = 1; $j <= $this->wielkosc_segmentu; $j++){ if($this->tablica[$i][$j] == 1){ ImageFilledRectangle($obrazek, $x1, $y1, $x2, $y2, $kolor_s); }else { ImageFilledRectangle($obrazek, $x1, $y1, $x2, $y2, $kolor_p); } } } switch ($this->img_format) { case "png": ImagePNG ($obrazek); break; default: ImageJPEG ($obrazek); } imagedestroy($obrazek); } } ?>
Jeszcze jedno działa mi wyświetlanie poprzez poniższy plik
<?php include("segment.class.php"); $my_image = new Segment1; $my_image->draw_img(); ?>
lecz to rozwiązanie wymaga pobrania z bazy danych NxN rekordów co może być lekko uciążliwe przy dużej oglądalności strony dlatego interesuje mnie możliwość wyświetlania obrazków z wnętrza klasy.