Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][sql]
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kozioł
Witam

mam taki skrypt 'upload' za pomocą któego chcę wstawić dane z formularza do bazy ,

dane z formularza przechodzą do skryptu 'upload' , ale mam błąd przy zapisie do bazy i nie wiem czemu , może cos źle robię

1. <?php
  2. $jednostka=$_POST['jednostki'];
  3. $rodzaj=$_POST['Rodzaj_Bazy'];
  4. $ilosc=$_POST['ilość'];
  5. $uwagi=$_POST['uwagi'];
  6. $login=$_SESSION['user_logged'];
  7.  
  8. include('formularze.php');
  9.  
  10. if(is_uploaded_file($plik_tmp)) 
  11. {
  12.  
  13. move_uploaded_file($plik_tmp, "upload/$jednostka/$plik_nazwa");
  14.  
  15. $mode = '777';
  16. $filename='upload/'.$_FILES['plik']['name'];
  17. $mode_dec = octdec($mode);
  18.  
  19.  
  20. echo "Plik: <b>$plik_nazwa</b> o rozmiarze: <b>$plik_rozmiar bajtów</b> został przesłany na serwer!<br /><br />";
  21. }
  22.  
  23. ?>
  24.  
  25. <?php
  26. $conn = mysql_connect("localhost", "root", "vertrigo") or die(mysql_error());
  27. $db = mysql_select_db("bazy",$conn) or die ("nie mogę połączyć z bazą");
  28.  
  29. $query = "INSERT INTO 'rezultat' ('rodzaj','ilosc','jednostka','uwagi') VALUES ('$rodzaj','$ilosc','$jednostka','$uwagi')";
  30.  
  31. $result = mysql_query ($query) or die("Wykonanie zapytania nie powiodło się: ".mysql_error());
  32.  
  33.  
  34. ?>
  35. echo "WYNIKI ZOSTAŁY ZAPISANE W BAZIE"

a to błąd:

Wykonanie zapytania nie powiodło się: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ''rezultat' ('rodzaj','ilosc','jednostka','uwagi') VALUES ('INNE','13','god','tes' at line 1

dziękuję bardzo za pomoc
starr
Twoje:
$query = "INSERT INTO 'rezultat' ('rodzaj','ilosc','jednostka','uwagi') VALUES ('$rodzaj','$ilosc','$jednostka','$uwagi')";

nie prościej

$query = "INSERT INTO rezultat VALUES ('$rodzaj','$ilosc','$jednostka','$uwagi')";

ale moim zdaniem lepiej i czytelniej:

$query = "INSERT INTO rezultat SET rodzaj='$rodzaj' .... itd. ";

W pierwszym przykładzie musisz wypełnić wszystkie pola tabeli, w drugim tylko te, które Cię w danym momencie interesują

co do reszty to zobacz:

www.aleproste.pl jeśli nie znajdziesz to zadaj pytanie formularzem kontaktu
PawelC
  1. <?php
  2. $query = "INSERT INTO 'rezultat' (`id`,`rodzaj`,`ilosc`,`jednostka`,`uwagi`) VALUES ('null','$rodzaj','$ilosc','$jednostka','$uwagi')";
  3. ?>

Zobacz tak
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.