Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]możliwości
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
li
Witam.

Jestem osobą ,która dopiero "raczkuje" w języku php i mam w związku z tym kilka pytań. Jako iż, moja praca inżynierska będzie ściśle związana z PHP chciałbym się dowiedzieć czy kilka rzeczy, które sobie założyłem przy pomocy tego języka da się wykonać.

1. Weryfikacja adresu email - czyli człowiek uzupełnia formularz i na jego email który podał przychodzi wiadomość, w której treści widnieje link dzięki któremu sprawdzamy autentyczność tego adresu i dodane zostają dane wpisane w formularzu do bazy SQL przejściu w podany link.

2. Wpisy w bazie danych SQL zostają automatycznie usuwane po upływie 30 dni od momentu ich dodania.

3. Sortowanie danych za pomocą kategorii.

Większość dostępnych kursów w internecie opisuje tylko dane funkcje a z praktyki jak co stworzyć niewiele jest. Może jako newbie nie potrafię odpowiednio zinterpretować danego tematu ,żeby odszukać jakiś praktyczny kurs, więc jeżeli ktoś by posiadał takowy bym był niezmiernie wdzięczny.

z góry big Thx rolleyes.gif rolleyes.gif rolleyes.gif
Jojo
1. Jak sprawdzić poprawność adresu e-mail?

2. Tu sprawa jest do rozwiązania na dwa sposoby:
2.1. Możesz użyć crona na serwerze i co jakiś czas wywoływać skrypt, który będzie kasował odpowiednie rekordy z bazy.
2.2. Jeśli nie dysponujesz serwerem z cronem, możesz napisać sobie funkcję wywoływaną za każdym razem gdy jakiś użytkownik wejdzie na, na przykład, stronę główną serwisu, która to funkcja usunie odpowiednie wpisy z bazy.

3. Napisz coś więcej na ten temat, bo nie jestem w stanie wywróżyć o co dokładnie Ci chodzi.
no_face
Jednym slowem bez wiekszego problemu mozna wykonac przy pomocy PHP zadane zalozenia.
li
Po pierwsze dzięki wielkie za tak szybką pomoc.

Jeśli chodzi o pierwszą to fajne to co mi podałeś jojo to jest pierwsza jakby część tej weryfikacji jeszcze będę potrzebował tego automatycznego wysyłania wiadomości z linkiem aby dodać wpisane w formularzu dane do bazy SQL.

Jeśli chodzi o drugą sprawę to czy nie dało by rady użyć jakoś funkcji time() i odliczać te 30 dni w sekundach?

A w trzecim chodzi mi ,że np. mam kategorię zawód i w nim kilka wpisów (np. architekt, informatyk itd.) i aby zmienić z wyświetlania wszystkiego na tylko osoby z zawodu architekt itd.

Może ktoś mógłby polecić jakiś tutek gdzie bym znalazł opis jak dokonać tego, jeżeli w ogóle istnieje.
Cysiaczek
Hm.. Nie obraź się, ale jak chcesz pisać prace inżynierską powiązaną z php, jeśli nie wiesz, że php jest językiem, który nie podtrzymuje procesu? Każdemu żądaniu towarzyszy inicjalizacja. Proponuje najpierw lekturę manuala

Z tymi kategoriami, to dalej nie podajesz wystarczajacych informacji, Zwłaszcza tych dotyczących struktury tabeli w bazie.

Pozdrawiam.
li
Nie obrażam smile.gif ciekawi mnie tylko odnośnie czego jest twoja wypowiedź. Staram się domyślić, że przy nie podtrzymywaniu procesu chodzi Ci o usuwanie z bazy danych wpisów po 30 dniach. Chodź mogę się mylić. Widzisz po to chciałem uzyskać odpowiedzi na te pytanie. Gdyż jeszcze mam czas, aby przemyśleć wiele rzeczy i wprowadzić ewentualne poprawki. Ucząc się języka PHP spotkałem się z $_cookies ,gdzie to autor kursu, za pomocą funkcji time(); ustawił czas, 30 dni w sekundach przez który te ciasteczka mają być przechowywane. Prościej chodziło o liczenie ile razy dany użytkownik zalogował się na stronę przez te 30 dni. Wydawać mi się mogło (dlatego też się zapytałem) czy podobnego manewru nie można wykorzystać jeżeli chodzi o rekordy w bazie danych SQL.

Pozdrawiam również.
Foxx
Czas życia cookies to zupełnie inna sprawa niż operacje na rekordach Twojej bazy danych.
Nie podtrzymuje procesu czyli robi to czego zażądasz i kończy pracę. To znaczy że nie możesz napisać swojego skryptu w php, który będzie sam z siebie robił cokolwiek np. co 30 dni. Ktoś musi zażądać wykonania tego skryptu, np. wysłać żądanie przeglądarką internetową.
Ale efekt, o który ci chodzi zupełnie dobrze zrealizujesz tak, jak to opisał Jojo w pkt. 2.2 smile.gif
Każde wejście na stronę może automatycznie usuwać rekordy starsze niż 30 dni zanim dane do wyświetlenia zostaną pobrane z bazy.
li
No to już wiem o co chodzi apropo punktu drugiego. Dzięki.

Jeśli chodzi o punkt pierwszy to dalej do końca nie wiem. Dzięki linkowi od Joja, rozumiem jak można zrobić taki weryfikator ,który sprawdzi czy forma adresu email jest poprawna. To bardzo przydatne dzięki. Ale chodzi mi jeszcze o automatyczne wysłanie email (z tym nie będzie też problemu) oraz ,żeby w jego treści znajdował się link, po kliknięciu którego dane zostaną wpisane do bazy.
Foxx
Jeżeli walidacja przebiegła poprawnie, tworzysz treść maila i go wysyłasz: mail()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
Treść maila już sobie generujesz jak ci się podoba, np. w formie linku do skryptu wraz z parametrami potrzebnymi do dokończenia rejestracji. Klikając w ten link użytkownik powraca na twoją stronę uruchamiając skrypt, który może robić co chcesz, np. modyfikować dane w bazie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.