Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomoc w przeksztalceniu z c++ na php.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Totalnie Poczatkujacy
Czesc.
Bylbym strasznie wdzieczny, gdyby ktos byl tak mily i pokazal mi jak zrobic cos takiego jak to w php:
Kod
Public Class Form1

Label1.Text = String.Empty
        TextBox2.Clear()

If TextBox1.Text = "" Then
            Label1.Text = "Nie mozesz nic nie wpisac..."
            Exit Sub
        End If

Dim file_num As Integer = FreeFile()

FileOpen(file_num, "ids.txt", OpenMode.Input, OpenAccess.Read, OpenShare.Shared)

Do While Not EOF(file_num)

Dim txt As String = LineInput(file_num)
            If txt.Length > TextBox1.Text.Length Then
                If txt.Substring(0, TextBox1.Text.Length) = TextBox1.Text Then
                    TextBox2.Text = txt.Substring(txt.Length - 5)
                End If
                If txt.Substring(txt.Length - 5) = TextBox1.Text Then
                    TextBox2.Text = txt.Substring(0, txt.Length - 7)
                End If
            End If
        Loop

FileClose(file_num)

If TextBox2.Text = "" Then Label1.Text = "Wpisz cos..."

End Sub

TextBox1.Clear()
        Label1.Text = String.Empty

End Sub

End Class

Jak widzicie chodzi tutaj o prosta prace na tekscie, ktory sklada sie z wielu linijek ale jest ulozony tak:
xx xx(4 cyfry oddzielone spacja), y(tekst w roznych dlugosciach).
Chcialbym to samo zrobic w php. Zeby czytal ten tekst i zwracal mi, w zaleznosci od tego czy wpisze tekst czy te 4 cyfry, to drugie. Na przyklad wpisze cyfry, zwraca mi tekst itd.
2 okienka, jedno do wpisywanego tekstu, jedno do zwracanego. No i moze byc jeszcze przycisk potwierdzajacy wyslanie tekstu.
Z pewnoscia jest to tak latwe w php jak w c++, ale jestem kompletnie zielony jesli chodzi o pisanie w php i bylbym strasznie wdzieczny gdyby ktos mogl mi na szybko pomoc z tym.
Z gory dzieki, php'owy nowicjusz.
michu2510
to nie c++ a pascal tak mi sie wydaje
Gość
To jest c++, wierz mi.
drPayton
Nie pascal, ani C++ tylko VisualBasic (.NET) Drogi Gościu. I raczej nie licz na to, że ktoś za Ciebie odwali robotę. To forum służy pomocy a nie robieniu za kogoś...
Zacznij sam, korzystając z licznych tutoriali php. Jak będziesz miał z czymś konkretny problem - pomożemy.
NoiseMc
Ani c++ ani Pascal tylko Visual Basic .Net winksmiley.jpg (drPayton kliknelismy chyba w tym samym momencie winksmiley.jpg)

Nie jestem wyjadaczem VB ale cos mi sie zdaje ze ten kod jest niekompletny, jest End Sub a nie ma Sub, widac ze cos tam czyta z pliku i wrzuca do textboxow i to wszystko w zasadzie nie wiadomo co to ma robic.
Nie wiadomo tez czy to jest aplikacja Desktopowa czy Web.

Co do operacji na plikach w PHP to mozesz zasiegnac wiecej informacji tutaj ewentualnie tutaj
Gość
Wlasnie o ta pomoc prosze.
Dla kogos, kto zna php to jest minuta(?), maksymalnie pare minut.
Napisalem tutaj, bo potrzebuje to na szybko, a nie potrafilem znalezc wszystkich odpowiednikow komand nigdzie.
Moze chociaz ktos moglby napisac tutaj jak w php wyczyscic zawartosc kontrolki i jak sie robi operacje na tym co ktos pisze w kontrolce?
NoiseMc
Nie ma w PHP czegos takiego jak kontrolki, chyba ze napiszesz sobie system, ktory bedzie przekladal pola formularza na obiekty i traktowal je jako kontrolki.
Nie ma rowniez w PHP aktualizowania pol formularza w czasie rzeczywistym chyba ze uzywasz AJAX a tego sie tak w kilku zdaniach nie da wytlumaczyc, jedyne co mozesz zrobic to wpisac tekst do pola tekstowego, wyslac formularz, zapisac plik, odczytac plik, zachowac wartosc pola formularza i znaki z pliku przepisac do innego pola formularza ale za kazdym razem jak bedziesz chcial zobaczyc jakiekolwiek zmiany z polach formularza (kontrolkach) to bedziesz musial kliknac przycisc wyslij i przeladowac strone.

Jezeli to Ci odpowiada to najpierw musisz zbudowac formularz HTML i poustawiac na nim swoje pola (kontrolki), potem wrzuc nam tutaj kod i poprowadzimy Cie dalej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.