Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomoc w wyborze technologii
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Matosh
Witam,

Mam pewien dylemat na etapie wyboru jaka technologie wybrac aby napisac/stworzyc cos takiego.
Ponizej przedstawiam zarys co system ma robic. System docelowy to ma byc oparty na klient-serwer. Klient laczy sie poprzez przegladarke internetowa z jakims adresem i wykonuje zdalnie operacje poprzez przegladarke.
Ot taka aplikacja webowa.

A funkcjonalnosci sa takie.
1. logowanie z uzyciem hasla
2. sa rozne role w systemie i rozne uprawnienia (admin, zwykly uzytkownik, itp)
3. laczenie z baza danych mySQL
4. baza danych zawiera dane o sprzetach komputerowych (takich jak komponenty komputera - jaki jest procesor, plyta glowna, karta graficzna itp..)

Jednym slowem, system ewidencji sprzetow komputerowych
ktory dziala na serwerze a uzytkownicy korzystaja z laczy internetowych abym przegladac dane, wprowadzic dane, zmienic ich...

Zastanawialem najpierw nad .NET czyli ASP.NET, J2EE a ostatnio nad PHP + mySQL

Technologia ktora ma byc uzyta do wytworzenia jest dowolna.

Narazie nie mam swojego faworyta.

Prosze wiec w pomoc w wyborze przy takich kryteriach wstepnych.

Wszystkie opinie sa dla mnie jak najbardziej mile widziane smile.gif

PS: Myslale tez nad CMS, moze to cos wpomoze mi w szybszym napisaniu/wegenerowaniu systemu.
Ertai
Potrzebujesz zwyklego systemu CMS, chyba, ze rozwiniesz fraze "rozne poziomy dostepu" dla tych uzytkownikow. Ale na oko wystarczy postawic to na Joomli.
Matosh
Cytat(Ertai @ 11.11.2007, 22:51:40 ) *
"rozne poziomy dostepu" dla tych uzytkownikow.

Dzieki za odpowiedz.

Rozne uprawnienia bedzie w systemie, np. gdy "Admin" loguje sie do systemu moze dodawac, edytowac oraz przegladac itp.
A "Uzytkownik" moze tylko przegladac bez zadnego prawa edycji czegokolwiek w systemie.

oraz czy da sie zrobic aby "Uzytkownik1" mogl "widziec" tylko dane z okreslonego fragmentu bazy. tzn. aby nie mial dostepu do calej bazy bo on nie musi ich widziec i nie ma prawa dostepu do nich.
Moze da sie dodac jakis atrybut dla "Uzytkownika1" i do danych aby to wykonac??

"Admin" z kolej widzi wszystkie dane w bazie.

Mam nadzieje ze jakos sformulowalem moje mysli wstydnis.gif
Jakby co napisze jeszcze raz tylko inaczej
Ertai
Tak. To co potrzebujesz to zwykla strona internetowa z systemem CMS (nie wazna jest zawartosc tej strony tak swoja droga, czy to bedzie katalog sprzetu komputerowego czy cokolwiek innego to bez znaczenia). Jest juz calkiem sporo systemow CMS, ktore powinny spelnic twoje oczekiwania, przykladem jest tutaj chociazby Joomla czy Mambo. Te rozwiazania maja wady i zalety. Oczywiscie wszystko to mozesz osiagnac i w platformie .NET, ale prawde mowiac chyba prosciej i mniejszymi nakladami mozna to zrobic w php + mySQL. Jezeli nie chcialbys instalowac niekomercyjnego rozwiazania na swojej stronie (ze wzgledu np na to, ze te CMSy maja forme otwartego kodu, a wiec moga byc narazone na potencjalne exploity i wlamania) to jest wiele firm programistycznych, ktore oferuja rozwiazanie w sam raz dla Ciebie po przystepnej cenie. Totalna porazka natomiast byloby pisanie tego w Javie, chyba, ze potrzebujesz jeszcze jakiejs dodatkowej funkcjonalnosci (jakas gra internetowa?) na swojej stronie... chociaz ciezko mi jest to sobie wyobrazic.
_olo_1984
Moim skromnym zdaniem nie ma to jak własny CMS (dostosowany tylko do konkretnej pracy/potrzeb)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.