Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Odczytanie danych z tablicy zapisanej liczbami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-slawek-
Witam
Pisze program który będzie liczył zbrojenie belkach wolno podpartych o przekroju trapezowym . Natrafiłem na problem i nie wiem jak go rozwiązać .

W pewnym momencie jest wzór Sb = Msd / beff d^2 fcd po wyliczeniu Sb dla tej wartości trzeba odczytać z tablicy z normy "zete" i "ksi" .
Tablice ta wygląda tak -------
ksi | zeta | sb
0,04 0,980 0,039
0,06 0,970 0,058
0,08 0,960 0,077
itd. .

Miałem napisać funkcje która by przyrównywała ( jesli sb tyle to ksi tyle i zeta tyle ) ale Sb nie zawsze wychodzi takie jak liczba w tablicy i trzeba przyjmować wartość zbliżoną do taj podanej w tablicy .

Mam dostęp do bazy mysql mogę przepisać tablice z normy i powstawiać rekordy do bazy danych pozniej wykorzystać dane z mysql . To jest jakiś pomysł ale nie wiem czy to zadziała questionmark.gif A może bez wykorzystania mysql da się to rozwiązać questionmark.gif
Macie Jakieś pomysły questionmark.gif
Będę wdzięczny za pomoc . Pozdrawiam
kszychu
Na ile zbliżoną? Zaokrągloną w górę, czy w dół (to już powinno Ci podpowiedzieć, co robić). Musisz po prostu zaokrąglić otrzymane sb do trzech miejsc po przecinku i wszystko.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.