Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Problem z testowaniem po przez CMD
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Quentin
Zainstalowałem MySQL 5.0 na dysku C:\, pod nazwą MySQL i chciałbym ją przetestować. Uruchamiam cmd, zamieniam katalog na główny katalog serwera (tj. C:\>) i wpisuję:

Kod
C:\MySQL\bin\mysqld --install

tak jak jest to pokazane w mojej książce. Jednak pokazuje się błąd...

PS. Zmodyfikowałem też odpowiednio php.ini i skopiowałem libmysql.dll do C:\Windows\system32 lecz to nic nie pomaga sad.gif
drPayton
Dyżurny jasnowidz ma wychodne, więc niestety będziesz musiał sam podać komunikat błędu jaki dostajesz...
Quentin
Sorrki rolleyes.gif

Jak wpisuję końcówkę mysqld --install to:

Kod
Nazwa 'mysqld' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy.

A jak wpiszę na końcu mysql install to:

Kod
ERROR 2003 (HY000): Can't connect to MySQL server on 'localhost' (10061)

PS. Mam włączonego Apache (restartowałem nawet 4 razy dry.gif ) i mam zainstalowane protokoły TCP/IP
qrees
Cytat(Quentin @ 23.11.2007, 19:00:41 ) *
Sorrki rolleyes.gif

Jak wpisuję końcówkę mysqld --install to:

Kod
Nazwa 'mysqld' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy.

A jak wpiszę na końcu mysql install to:

Kod
ERROR 2003 (HY000): Can't connect to MySQL server on 'localhost' (10061)

PS. Mam włączonego Apache (restartowałem nawet 4 razy dry.gif ) i mam zainstalowane protokoły TCP/IP

Problem jest w tym, że mysqld nie ma w katalogu C:\MySQL\bin. Sprawdź dokładnie gdzie zanistalowałeś mysql'a, a najprościej to poszukaj na dysku C: pliku mysqld. Ten błąd nie ma nic wspólnego z Apache ani php, więc restart apache'a nic nie pomoże.

PS: Komuniat "Nazwa 'cośtam' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy." oznacza, że system nie znalazł programu 'cośtam', więc trzeba mu w szukaniu pomóc winksmiley.jpg
Quentin
qrees, nie ma pliku o nazwie mysqld. Są takie, które mają w sobie tą frazę, a znajdują się one tam gdzie instalowałem MySQL - czyli w C:\MySQL\bin\ laugh.gif

Macie jeszcze jakieś pomysły ? sad.gif
SirZooro
Cytat(Quentin @ 23.11.2007, 21:15:41 ) *
qrees, nie ma pliku o nazwie mysqld. Są takie, które mają w sobie tą frazę, a znajdują się one tam gdzie instalowałem MySQL - czyli w C:\MySQL\bin\ laugh.gif

Macie jeszcze jakieś pomysły ? sad.gif

Skoro tego nie ma a są inne to weź któryś z tych innych...

Kod
C:\MySQL\bin\mysqld-max-nt.exe --install

potem oczywiście jeszcze

Kod
net start mysql

i baza ma wstać smile.gif
Quentin
Kod

To akurat nie działa...

Więc mam wszystkie pliki z osobna z folderu bin tak wpisywać aż do udanego testu ?
qrees
Cytat(Quentin @ 23.11.2007, 21:51:42 ) *
Kod

To akurat nie działa...

Więc mam wszystkie pliki z osobna z folderu bin tak wpisywać aż do udanego testu ?

Są dwie możliwości, próbuj wszystkie pokolei (albo spróbuj odrzucić część które w oczywisty sposób nie są tym, czego szukasz), albo podaj jakie pliki z frazą mysqld znalazłeś w katalogu bin.
Quentin
Cytat("qrees")
[...] albo podaj jakie pliki z frazą mysqld znalazłeś w katalogu bin.

Oto one smile.gif

- mysqld-debug.exe
- mysqld-debug.map
- mysqld-debug.pdb
- mysqld-nt.exe
- mysqld-nt.map
- mysqld-nt.pdb
- mysqldump.exe
SirZooro
mysqld-nt.exe jest na tej liście, więc powinien się dać zarejestrować w systemie.
Kod
C:\MySQL\bin\mysqld-nt.exe --install
Quentin
SirZooro - dzięki smile.gif Chyba już działa tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.