Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP + MySQL] skrypt logujacy dane o uzytkownikach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rozny
Witam,

z nudow wymyslilem, ze napisze sobie skrypcik zapisujacy do bazy danych takie informacje jak:

- ip
- host
- user_agent
- time
- date

przy tym chce, zeby skrypt zanim dopisze te dane do bazy danych, sprawdzil czy ip i host klienta juz nie znajduja sie w bazie i jesli juz sa, to nie dopisuje danych po raz kolejny.

moj problem polega na tym, ze nie bardzo wiem jak to zrobic, zeby skrypt najpierw sprawdzal czy w bazie istnieje juz taki ip, no i co zrobic w przypadku, kiedy w bazie jeszcze nie ma zadnego wpisu winksmiley.jpg

dodam, ze nie zalezy mi na podawaniu gotowego kodu, a raczej nakierowania mnie w jaki sposob mozna to rozwiazac smile.gif

wiem, ze temat moze wydawac sie blachy, ale dawno juz nic nie pisalem w php i po prostu widze, ze za duzo kombinuje, a pewnie mozna to rozwiazac w dosc prosty sposob smile.gif

pozdrawiam i czekam na wskazowki smile.gif
kosmic
hmmm... sam sie dopiero ucze, ale duzo czytam i widzialem rozne skrypty wiec moze i pogoe dobrze...

1. to musz miec w bazie jeszcze pole ip,host, abo tabele ktora bedzie je przechowywac.
2. no wiec sprawdzasz czy dane ip,host juz jest w bazie.
3. jak jest to cos tam
4. jak nie to pozwlasz na dodanie usera
5. no i oczywiscie odrazu muszisz dodawac ip/host usera ktory sie rejestruje(loguje)

chyba tyle....
rozny
baze danych juz mam utworzone. w bazie mam takie pola:

id - int (255) autoincrement
ip - varchar(255)
host - varchar(255)
browser - varchar(255)
time - time
date - date

wszystkie pola maja wartosc not null. nie wiem czy dobrze ustawilem wlasnosci tych pol, wiec w razie czego prosze mnie poprawic smile.gif

i teraz jak to roziwazac zeby porownac ip w bazie z obecnym ip, ktore sie odwoluje do skryptu smile.gif

to co pomoze mi ktos z tym winksmiley.jpg
_olo_1984
zapewne będziesz potrzebował czegoś takiego jak $_SERVER, co to sprawdzenia czy dany ip jest w bazie wystarczy zwykły select. Poczytaj tez o typach pól w mysql, a jak się rozbujasz to i o optymalizacji tabel. Przykład: ile znaków ma IP ? a ile znaków możesz przechowywać w polu varchar(255) ?

pozdr
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.