Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql] Stronnicowanie newsów według miesięcy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MOniToR
Witam

Chciałbym zrobić stronnicowanie newsów ale według miesięcy. Potrafię zrobić żeby było 1,2,3 itd. ale nie wiem jako mogę zrobić stronnicowanie, gdzie na dole strony pojawiały by się miesiące (styczen, luty, marzec itd. ). Nie wiem jak to zrobić aby to stronnicowanie nie psułoby się w kolejnych latach, i żeby w pełni automatycznie się ustawiało. Bo tak sztywno, że wypisał bym12 miesięcy i dla każdego stworzył zapytanie to myślę, że bym dał radę ale to by raczej nie miałoby sensu. Proszę o pomoc i z góry dzięki smile.gif
ayeo
Zrób sobię tablicę z nazwami kolejnych miesięcy i zamiast wstawiać np "3" wstawiaj miesiac[3] co powinno dać MARZEC.
MOniToR
Cytat(ayeo @ 26.11.2007, 16:08:47 ) *
Zrób sobię tablicę z nazwami kolejnych miesięcy i zamiast wstawiać np "3" wstawiaj miesiac[3] co powinno dać MARZEC.

Nie rozumiem Twojego postu? W tabeli z newsami będzie pole "datetime" i wedlug tego pola jak bede chciał wybrać sobie marzec to sobie wybiore marzec.
Darti
Na dole zrób linki kolejnych miesiecy ze zmiennymi, link wskazywałby np. tak:

Kod
<a href='news.php?rok=2007&miesiac=3>Marzec</a>

a w php przechwycisz sobie rok i miesiac i zrobisz zapytanie do bazy:
  1. <?php
  2. $sql = "SELECT * FROM news WHERE YEAR(data_dodania) = {$_GET['rok']} AND MONTH(data_dodania) = {$_GET['miesiac']}";
  3. ?>

oczywiscie powyzsze to tylko przykład, bo zrobiłbym jeszcze ochrone przed SQL Injection i wartości domyślne dla przypadku jak zmiennych rok i miesiac w linku nie będzie ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.