Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][html] przekazywanie zmiennych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
srwsio
Witam

Mam pliki:
index.php
umowy.php
umowy.html
ifset.php

Do pliku index.php includuje plik umowy.php (pobieranie danych z bazy oraz zapisywanie danych) do którego zaś includuje plik umowy.html (formularz) oraz ifset.php (sprawdzanie zmiennych).

Skrypt działa tak:
wpisuję w formularz dane, klikam wyślij , następuje sprawdzenie danych, następnie zapisanie do bazy oraz wypełnienie pdf-a i zapisanie go na dysk.

Problem zachodzi przy nanoszeniu danych na pdf-a.

Otóż w pliku ifset.php mam coś takiego :
  1. <?php
  2. if (!empty($_POST['ddekoder'])) { $_POST['ddekoder'] = 'X'; $_POST['nddekoder'] = ''; }
  3. else if (!empty($_POST['nddekoder'])) { $_POST['ddekoder'] = ''; $_POST['nddekoder'] = 'X'; }
  4. else { $_POST['ddekoder'] = '' ; $_POST['nddekoder'] = '';}
  5.  
  6. if (!empty($_POST['dpilot'])) { $_POST['dpilot'] = 'X'; $_POST['ndpilot'] = ''; }
  7. else if (!empty($_POST['ndpilot'])) { $_POST['dpilot'] = ''; $_POST['ndpilot'] = 'X'; }
  8. else { $_POST['dpilot'] = '' ; $_POST['ndpilot'] = '';}
  9. ?>

W formularzu mam zaznaczenie np czy klient bierze dekoder (ddekoder) czy nie (nddekoder) i odpowiednio czy w wyposażeniu jest pilot czy nie.

Po przesłaniu obojętnie jak bym zaznaczał pole ddekoder "zawsze jest" . Czyli wychodzi na to że zawsze zaznacza mi pole TAK przy dekoderze. Zaś pola dpilot, ndpilot w zależności od tego które zaznaczę.

Bardzo bym prosił o jakąś wskazówkę. Siedzę nad tym 2 dzień i nie wiem jak to zrobić żeby działało.
Przeszukałem mnóstwo stron , manuali itp i nic mi nie znalazłem.
sticker
pokaż forumularz to coś zaradzimy
drPayton
Czekamy na kod formularza a w międzyczasie popraw proszę temat na zgodny z regulaminem

Pozdrawiam!
srwsio
Poniżej zamieszczam część formularza
  1. <form action="" method="POST">
  2. <tr>
  3. <td>jest</td><td>brak</td><td></td>
  4. </tr>
  5. <tr>
  6. <td colspan="2"><?php gen_select5('ddekoder'); ?></td><td>Dekoder</td>
  7. </tr>
  8. <tr>
  9. <td colspan="2"><?php gen_select5('dpilot'); ?></td><td>Pilot</td>
  10. </tr>
  11. <tr>
  12. <td colspan="2"><?php gen_select5('dzasil'); ?></td><td>Kabel/zasil</td>
  13. </tr>
  14. <tr>
  15. <td colspan="2"><?php gen_select5('deuro'); ?></td><td>Kabel Euro</td>
  16. </tr>
  17. <tr>
  18. <td colspan="2"><?php gen_select5('dinstrukcja'); ?></td><td>instrukcja</td>
  19. </tr>
  20. <tr>
  21. <td colspan="2"><?php gen_select5('dopakowanie'); ?></td><td>Opakowanie</td>
  22. </tr>
  23. </tbody>
  24. </table>
  25. <input type="submit" value="Wyślij" />
  26. </form>

funkcja gen_select5 znajduje sie w pliku umowy.php do którego importuje powyżeszy formularz
Dodam że tylko pierwsza opcja czyli gen_select5('ddekoder') źle mi nanosi się na pdf-a. Pozostałe są oki.
  1. <?php
  2. function gen_select5($dekoder)
  3. {
  4. echo("<input type=\"checkbox\" name=\"{$dekoder}\" /><input type=\"checkbox\" name=\"n{$dekoder}\" />r\n");
  5. }
  6. ?>
sticker
w tym co widze to wyglada tak że tworzysz po 2 checkboxy tylko tak sie zastanawiam czemu nie radio stosujesz smile.gif
tutaj masz błąd
  1. <?php
  2. $_POST['ddekoder'] = 'X';
  3. ?>

i w pozostałych miejscach tego typu. Nie przypisuje sie danych do tablicy post, get, server bo pewnie je gdzies pozniej napisujesz utwórz sobie swoje zmienne i wtedy zobacz czy to cos zmienia

poza tym przydałoby sie żeby checkbox miał value tak będzie przyjemniej smile.gif
srwsio
Cytat(sticker @ 30.11.2007, 17:00:59 ) *
w tym co widze to wyglada tak że tworzysz po 2 checkboxy tylko tak sie zastanawiam czemu nie radio stosujesz smile.gif

w sumie sam nie wiem smile.gif
tutaj masz błąd
  1. <?php
  2. $_POST['ddekoder'] = 'X';
  3. ?>

i w pozostałych miejscach tego typu. Nie przypisuje sie danych do tablicy post, get, server bo pewnie je gdzies pozniej napisujesz utwórz sobie swoje zmienne i wtedy zobacz czy to cos zmienia

czyli rozumiem że zapis poniższy będzie poprawny, tak tak
  1. <?php
  2. $ddekoder = 'X';
  3. ?>

poza tym przydałoby sie żeby checkbox miał value tak będzie przyjemniej smile.gif

ooooo nie wiem czemu nie wpisałem tego smile.gif oczywiście że checkbox posiada value=\"X\"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.