Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql] wyswietlanie produktow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kalafoon
Witam, ma pewien problem.
Otóz mam menu, do którego są pobierane kategorie z bazy i automatycznie robią się linkami.
  1. <?php
  2. $zapytanie_kategorie = 'SELECT NazwaKategorii FROM kategorie'; 
  3. $result_kategorie = mysql_query("$zapytanie_kategorie");
  4. $liczba_rekorow = mysql_num_rows($result_kategorie);
  5.  
  6. for($x=; $x<$liczba_rekorow ; $x++){
  7.  $row_kategorie = mysql_fetch_assoc($result_kategorie);
  8.  
  9. echo '<a class="menu" target="kontent" href="produkty.php">'.$row_kategorie['NazwaKategorii'].'</a>';
  10. echo '<br>';
  11. }
  12. ?>

No i w menu wyswietlaja mi sie w kolumnie kategorie np: Batony, Napoje etc.
Na tej samej stronie co jest to menu dałem iframe'a o nazwie kontent. Wg powyzszego 'a hrefa' w kontencie otwiera się plik produkty.php. Chcialbym zeby w pliku produkty.php były wszystkie zapytania do bazy o konkretną kategorię np:
select * from kategorie where nazwakategorii=batony etc. Ale jak zrobic zeby rozpoznawal, który link został włączony i wykonał odpowiednie zapytanie?

chcialem to zrobic warunkami wiec teraz tak zrobilem zapytania w pliku produkty.php:

1. <?php
  2. if ($row_kategorie['NazwaKategorii']==Batony) {
  3. $zapytanie_produkty = 'SELECT nazwaproduktu,nazwaktegorii from produkty,kategorie where kategorie.nazwa
    kategorii='Batony')'
    ;
  4. }
  5.  
  6. if ($row_kategorie['NazwaKategorii']==Napoje) {
  7. $zapytanie_produkty = 'SELECT nazwaproduktu,nazwaktegorii from produkty,kategorie where kategorie.nazwa
    kategorii='Napoje')'
    ;
  8. }
  9. ?>

Prosze nie pisac ze są bledy w zapytaniach etc bo nie w tym problem i moglem sie pomylic piszac to.
Wiem ze to nie ma prawa dzialac bo plik produkty.php nie widzi zmiennej $row_kategorie, wiec jak to rozwiac ?
Bede bardzo wdzieczny za pomoc...
pozdrawiam
-emes-
nie jestem pewnien czy dobrze rozumiem, ale skoro skrypt nie widzi zmiennej, to czemu mu jej nie przekazać?
kalafoon
bo nie umiem ?! laugh.gif
nie moge dac includa ani require bo w pliku z ktorego ta zmienna pobieram jest html.
czytalem ze mozna za pomoca sesji i przypisac zmienna do sesji ale jeszcze nie doszedlem do kwestii sesji wiec sie w tym jeszcze nie lapie, probowalem to owładnąć ale ciagle mi jeden blad wywala.

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at D:\--== SERVER ==--\Sklep\index.php:1) in D:\--== SERVER ==--\Sklep\index.php on line 3

o zgrozo! zna ktos jakas inna metode na moj problem ?
-emes-
no tak - wyszedłem na idiotę :-p
wybacz - nie zrozumiałem Cię.

sesje jakimkolwiek wyzwaniem, więc warto, jednak jeżeli chcesz inaczej...

komunikację między skryptami, można spokojnie rozwiązać np poprzez wymianę xmli metodą post - jeden skrypt zbiera lokalne wartości, tworzy z nich xmla, wysyla. drugi skrypt odbiera xmla, parsuje go i np tworzy sobie swoje lokalne wartości.

rozwiącanie fajne, łądne i nie trudne jednak na pewno sporo bardziej zakręcone niż zmienna sesyjna...

innych pomysłów nie mam - może się ktoś wypowie...
kalafoon
szczerze to wolalbym to zalatwic sesja niz xml'em wiec sie zabieram za sesje, i tak mnie to nie ominie tongue.gif
ale xml to z pewnoscia alternatywa wiec jesli sesja okaze sie nieprzyswajalna wstydnis.gif to skorzystam

wielkie dzieki za podpowiedz winksmiley.jpg
pozdrawiam serdecznie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.