Otóz mam menu, do którego są pobierane kategorie z bazy i automatycznie robią się linkami.
<?php $zapytanie_kategorie = 'SELECT NazwaKategorii FROM kategorie'; for($x=0 ; $x<$liczba_rekorow ; $x++){ echo '<a class="menu" target="kontent" href="produkty.php">'.$row_kategorie['NazwaKategorii'].'</a>'; } ?>
No i w menu wyswietlaja mi sie w kolumnie kategorie np: Batony, Napoje etc.
Na tej samej stronie co jest to menu dałem iframe'a o nazwie kontent. Wg powyzszego 'a hrefa' w kontencie otwiera się plik produkty.php. Chcialbym zeby w pliku produkty.php były wszystkie zapytania do bazy o konkretną kategorię np:
select * from kategorie where nazwakategorii=batony etc. Ale jak zrobic zeby rozpoznawal, który link został włączony i wykonał odpowiednie zapytanie?
chcialem to zrobic warunkami wiec teraz tak zrobilem zapytania w pliku produkty.php:
<?php if ($row_kategorie['NazwaKategorii']==Batony) { $zapytanie_produkty = 'SELECT nazwaproduktu,nazwaktegorii from produkty,kategorie where kategorie.nazwa
kategorii='Batony')'; } if ($row_kategorie['NazwaKategorii']==Napoje) { $zapytanie_produkty = 'SELECT nazwaproduktu,nazwaktegorii from produkty,kategorie where kategorie.nazwa
kategorii='Napoje')'; } ?>
Prosze nie pisac ze są bledy w zapytaniach etc bo nie w tym problem i moglem sie pomylic piszac to.
Wiem ze to nie ma prawa dzialac bo plik produkty.php nie widzi zmiennej $row_kategorie, wiec jak to rozwiac ?
Bede bardzo wdzieczny za pomoc...
pozdrawiam