Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Php] Strona w PHP - GET
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rid
Chciałbym stworzyć takie coś:
jest strona, użytkownik klika na link i otwiera się kolejna podstrona (poprzez GET - index.php?id=cos), następnie klika na inny link na tej podstronie (index.php?id=cos&id2=tezcos). Jak takie coś stworzyć? Narazie mam takie coś:
  1. <?php
  2.  
  3. if(empty($_GET['id']) or $_GET['id']=='newsy') { include('news/nowosci.php'); }
  4. elseif($_GET['id']=="cos") { include("cos.html"); }
  5. elseif($_GET['id']=="artykuly") { include ("artykuly/artykuly.php"); }
  6. elseif($_GET['id']=="kontakt") { include("kontakt.html"); }
  7.  
  8.  
  9. else { echo "Nie odnaleziono strony"; }
  10.  
  11.  
  12.  
  13. ?>
-emes-
kurde, może jakiś przymulony mocno jestem, ale ni w ząb nie rouzmiem o co pytasz, a chciałbym Cię wesprzeć...
tzn
Patrz np. strona Kess Snug. Klikasz na porady, otwiera się nowa strona, a w pasku jest "?sid=10", następnie klikasz na jakąś poradę, np. "[PHP] Jak z dowolnej daty wydobyć dzień tygodnia?" i w pasku "?sid=10&pid=52".
phpion
Przecież podany przez Ciebie kod właśnie realizuje to zadanie. W czym więc problem?
-emes-
głowy nie dam, ale ja bym to zrobił to tak, że miejsca których mają być czy to strona czy to menu, wstawiam zmienne. do tych zmiennych wstawiam string z htmlem odpowiedzialnym za daną część.

no i teraz, jeżeli zmienna $menu nie jest ustawiona, to daję domyśle, jeżeli jest, no to wstawiam wybrany element.
podobnie robię w przypadku zawartości stron.

generalnie zrobilbym switcha na $menu, natomiast w każdym z caseów switcha na to co ma być w stronie.

czy switchem, czy ifem, to już dowolność.

może nie być to optymalne rozwiązanie, ale akurat takie mi do głowy wpadło...
asfwe
Że jeżeli jestem np. na stronie artykuły, następnie wybieram artykuł i dzięki GET i include():
index.php?id=artykuly&art=ID_ARTYKULU i wtedy pojawia się treść artykułu.

Patrz tutaj.
Artykuł pojawia się na nowej stronie, a chciałbym aby pojawiał sie tam, gdze reszta (czyli np. o mnie, kontakt, newsy itp.). Daję kawałek listingu ze strony głównej:
  1. <?php
  2.  
  3. if(empty($_GET['id']) or $_GET['id']=='newsy') { include('news/nowosci.php'); }
  4. elseif($_GET['id']=="bartek") { include("bartek.html"); }
  5. elseif($_GET['id']=="artykuly") { include ("artykuly/artykuly.php"); }
  6. elseif($_GET['id']=="kontakt") { include("kontakt.html"); }
  7.  
  8. else { echo "Nie odnaleziono strony"; }
  9.  
  10.  
  11.  
  12. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.