<?php $cena= $_POST['cena']; $ilosc= $_POST['ilosc']; $przypuszczalnacena= $_POST['przypuszczalnacena']; //wysokosc prowizji $prowizja=0.0039; //minimalna prowizja $prowizjamin=5; //wartosc zakupu akcji $suma=$cena*$ilosc; //wysokosc prowizji nie sprawdzonej czy jest powyzej prowizji minimalnej $suma2=$suma*$prowizja; //wartosc akcji po przypuszczalnej cenie sprzedazy $przypuszczalnasuma=$ilosc*$przypuszczalnacena; //przypuszczalna prowizja $suma3=$przypuszczalnasuma*$prowizja; //wartosc sprzedazy po odliczeniu prowizji $wynik1=$przypuszczalnasuma-$suma3; //wartosc zakupu po doliczeniu prowizji $wynik2=$suma+$suma2; //zysk z transakcji akcjami $zysk=$wynik1-$wynik2; Zakup akcji '); Wartość zakupu akcji '); Prowizja przy zakupie akcji '); //sprawdzenie zaleznosci do minimalnej pobieranej prowizji if ($suma2>=5) } else { } '); Sprzedaż akcji '); Wartość sprzedaży akcji '); Prowizja przy sprzedaży akcji '); //sprawdzenie zaleznosci do minimalnej pobieranej prowizji if ($suma3>=5) } else { } '); Wynik z transakcji '); /*sprawdzenie czy osiągniemy zysk czy strate wyswietlenie informacji co udalo by nam sie osiagnac po tej transakcji */ if ($zysk>=0) { } else { } ?>
nie wim co jest nie tak. Wydaje mi sie że wszystko jest ok ale coś nie działa tak jak powinno.
No i chciał bym dodać do tego
tak zeby brało $sumę2 z tej załeżności
<?php $wynik2=$suma+$suma2; ?>
<?php if ($suma2>=5) } else { } ?>
tylko nie mam pojęcia jak to zrobić,
Pomóżcie
Czekam na odpowiedź. Pamietajcie że jestem początkującym i prosze o w miare zrozumiałe wytłumaczenie
Tu działa właśnie ten skrypt
zmienne $cena, $ilosc i $przypuszczalnacena pobierane są z formularza w jezyku html i wysyłane metodą POST