rafalsr
3.12.2007, 14:45:21
Mam taki problem, wczoraj wgralem nowe pliki na serwer i uzytkownik mojej strony napisal do mnie, ze antywir wykrywa mu trojana.. takie uwagi powtorzyly sie... ale np u mnie nic sie nie pokazuje i strona normalnie sie wyswietla (jak i u wielu innych osob).
Jak moge usunac tego trojana/wirusa?
dr_bonzo
3.12.2007, 14:51:58
1. Jakiego softu antywirusowego uzywa?
2. Jakiej przegladarki uzywal?
- bedziesz mogl to u siebie sprawdzic
2. Jaka jest dokladna nazwa tego trojana?
- pogooglujesz o problemie
rafalsr
3.12.2007, 15:57:55
moja strona to
www.rclens.pl , sam zobacz moze u ciebie tez cos takiego sie pokazuje.
jeden z kolesi uzywa:
1. uzywa "antivir"
2. korzysta z Firefoxa
3. nie wchodzil juz dalej bo bal sie ze wgra mu sie ten trojan
wczoraj wgralem te pliki i wyskakiwal ten trojan, a dzis wgralem robots.txt i ustawilem te wszystkie znaczniki meta i juz nic sie nie pokazuje.
jest to spowodowane wlasnie tym ze to wgralem czy to chwilowy przestuj wira? ;>
kurde... jednemu sie juz nie pokazuje a drugiemu nadal... tylko ze ten drugi korzysta z NODA antyvirus... a ten trojan nazywa sie html/trojandownloader.agent.fh trojan
da rady to jakos skasowac?
klocu
3.12.2007, 20:12:12
poczytaj na forum o dziurze w cpanel'u.
po pierwsze zmieniasz hasła dostępu do panelu, potem nadpisujesz wszytskie Swoje pliki jeszcze raz.
(zakładam że to jest to, bo opis sytuacji wydaje się podobny)
dr_bonzo
3.12.2007, 20:27:29
No mi tez sie pojawilo. (windows/opera/AVG (antyvir))
tam dokleja sie javascript na koncu pliku
rafalsr
4.12.2007, 19:54:20
ale jak to nadpisuje jeszcze raz? tworze na nowo te pliki?
a cpanel to jest panel administracyjny serwera czy ftp?
utworzylem na nowo np index.php nazwalem go nawet inaczej, ale wkleilem taka sama zawartosc i nadal wykrywalo wirusa bo sprawdzalem na stronie virusscan.jotti.org. ale najciekawsze jest to, ze tylko index.php i podstrony ktore tworzylem z tego pliku sa tylko zawirusowane, a np top.php, menu1.php czy stopka.php sa czysciutkie
cinekz
9.12.2007, 11:54:20
Mi z kolei ta stronka zwiesiła Firefoksa. Oprogramowanie antywirusowe to AVG Free Edition.
klocu
9.12.2007, 14:31:53
@rafalsr: jeśli chodzi o stronę "www.rclens.pl" to cały czas masz na niej ten syf o którym piszesz.
jeśli się nie mylę to hosting masz u "tbpsh.pl" więc nie czekaj tylko puść maila do admina ze zgłoszeniem, że coś się dostało bez Twojej wiedzy i ponadpisywało pliki. potem zmień hasło dostępu w "Direct Panel" najlepiej dla bezpieczeństwa na wszystkich usługach (hasło do konta, do ftp, do reszty opcjonalnie). na koniec wyrzuć wszytskie zarażone pliki i wgraj je jeszcze raz i ustaw na nich atrybut 604 (więcej nie trzeba - Właściciel: Read & Write, Reszta: Read, Grupa: brak).
jeśli będziesz mieć nadal z tym problemy to pisz, może coś innego się wymyśli. ale zgłoszenie do admina - w pierwszej kolejności.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.