Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Usuwanie pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość
Witam mam mały problem ze skryptem .Skrypt ma na celu usunięcie wybranego pliku .Niestety efekt jest taki ,że usuwa wszystkie pliki z katalogu
Oto część kodu
  1. <?php
  2. print "<td width = '200'class='ramka2' > <a href='".$file."'><b>".$fName."</b></a></td><td class='ramka2' width = '183'> <a href='arlinux.php?plik=".$fName."'> <b>Usun</b></a> </center></td></table>";}
  3. if (isset($_GET['plik'])) {
  4. unlink('./linux/'.$fName); }
  5. ?>
nospor
Jakbys dal sobie echo tego co usuwasz to bys sie dowiedzial czemu... Jest to podstawowe debugowanie. Czy tak trudno je wykonac?

Twoj plik przeciez jest w $_GET:
  1. <?php
  2. unlink('./linux/'.$_GET['plik']);
  3. ?>
b_chmura
powyższy kod masz w jakiejś pętli a zmienna $fName zawiera nazwy wszystkich plików w katalogu.
Pętla jest powtarzana tyle razy ile plików w katalogu, za każdym razem $fName zmienia nazwę na inny plik a unlink go usuwa.

przy unlink zamiast $fName daj $_GET['plik'];
Garrappachc
Pokaż co dałeś pod $file i $fname. Prawdopodobnie wystarczy że zrobisz unlink ze zmienną $file (tam dajesz linka).
sytluk
spróbuj zamiast
  1. <?php
  2. unlink('./linux/'.$fName); }
  3. ?>

wstawić
  1. <?php
  2. unlink('./linux/'.$fName.'.txt'); }
  3. ?>

albo za txt jakies inne rozszerzenie do plików smile.gif
Nie wiem czy działa bo nie testowałem
Gość
  1. <?php
  2.  $path = $_GET['path'];
  3. if(!isset($path))
  4. {
  5. $path = "./linux";
  6. }
  7.  
  8. if ($handle = opendir($path))
  9. {
  10. $curDir = substr($path, (strrpos(dirname($path."/."),"/")+1));
  11.  
  12.  
  13.  
  14. print "<table width='383' border='1' cellspacing='3' cellpadding='3' align='center' ><td width='200' ><font size='1px' color='#EDE3EB' >Nazwa</font><td><font size='1px' color='#EDE3EB' >Rozmiar</font></td>";
  15.  
  16. while (false !== ($file = readdir($handle)))
  17. {
  18. if ($file != "." && $file != "..")
  19. {
  20. $fName = $file;
  21. $file = $path.'/'.$file;
  22. print "<table width='383' border='1' cellspacing='3' cellpadding='3' align='center' >";
  23. if(is_file($file))
  24. {
  25.  $file_size = filesize($file);
  26.  $file_size = round($file_size /1024/1024 ,3);
  27.  
  28.  
  29. print "<td width = '200'class='ramka2' > <a href='".$file."'><b>".$fName."</b></a></td><td class='ramka2' width = '183'> <b>Usun</b>  </center></td></table>";
  30. }
  31.  
  32.  
  33. if(is_dir($file))
  34.  
  35. {
  36.  
  37. }
  38.  
  39. }
  40. }
  41. closedir($handle);
  42. }
  43.  ?>
WhiteOwl
Witam, a czy można zmodyfikować skrypt, aby usuwał czasowo wszystkie pliki z katalogu? Np. co 10 minut.
WhiteOwl
oO to mnie przerasta. Ale dzięki za odp. smile.gif. Zrobię to inaczej - do pewnych podstron dodam skrypt dzięki któremu po uruchomieniu strony będzie usuwał cały katalog... lub jego zawartość.

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=10...st&p=535088 <-- ten skrypt zastosowałem, działa miód biggrin.gif.
Fifi209
Cytat(WhiteOwl @ 21.03.2009, 12:16:49 ) *
oO to mnie przerasta. Ale dzięki za odp. smile.gif . Zrobię to inaczej - do pewnych podstron dodam skrypt dzięki któremu po uruchomieniu strony będzie usuwał cały katalog... lub jego zawartość.

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=10...st&p=535088 <-- ten skrypt zastosowałem, działa miód biggrin.gif .

Możesz skorzystać jeszcze z serwisu http://www.webcron.pl/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.