Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] projekt PHP, pomoc potrzebna
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
miffy
Witam
Musze zrobić projekt w PHP. Połączony z bazą danych, MySql i te sprawy a ja jestem całkowicie zielona w tym temacie. Nie mam za wiele czasu, by uczyć sie wszystkiego od podstaw. Przeglądałam kursy online ale jest tego bardzo dużo i ciężko wyłapac mi tylko to, czego potrzebuję. Chciałabym wiedzieć od czego zacząć, jak w ogóle się do tego zabrać. Może podpowiecie coś?

Projekt to: Przeglad samochodu. Klient informuje przez WWW dealera: dane klienta, dane samochodu i przebieg oraz prosi o ustalenie terminu przegladu – proponujac jakis wlasny termin. Otrzymuje informacje o zatwierdzonej godzinie i dacie przegladu. Mozna dolaczyc dane postoju samochodu do odbioru przez stacje serwisowa.

Oczywiście nie licze, że ktos to zrobi za mnie (choć jakby gdzieś był jakiś gotowiec w tym rodzaju to bardzo to by mnie ucieszyło winksmiley.jpg ) chcę tylko wiedzieć jak sobie z tym poradzić, jak w ogóle takie cos ma wyglądać. Póki co mam stworzoną stronę z formularzem, gdzie klient wpisuje swoje dane i dane auta ale to zwykły formularz w html z niczym nie połaczony, mam także zainstalowanego Apacha, MySql itp (Krasnal). Projekt ma być prosty w miarę. Coś takiego, że klient wpisuje swoje dane, które są umieszczane w bazie danych, wybiera datę i dostaje na maila potwierdzenie lub propozucje innej daty, jesli wybrana okazałaby się zajęta.
Bardzo proszę o pomoc smile.gif
zakręcony
jeżeli nie masz podstaw, to nie ma o czym pisać smile.gif
miffy
Gdyby tylko takie podejście było możliwe... nie mam podstaw, to rzucam wszystko, całą edukację najlepiej dry.gif Ale niestety tak się nie da.
Na podstawie przykładów, kursów itp potrafię napisać jakies polecenia. Umiem stworzyć tabele w SQL, dobrze znam HTML, podstawy programaowania też ale nigdy przedtem nie miałam do czynienia z tworzeniem takiego projektu i problem polega na tym, że nie wiem w ogóle od czego zaczać, jak się do tego zabrać blinksmiley.gif
Lonas
Najpierw musisz zaprojektowac sobie baze danych.

Później strukture twojej stacji obslugi pojazdow - czyli planujesz sobie menu i opcje ktore beda w nim dostepne .
Nastepnie tworzysz sobie formatki html (formularzy) ktore po przeslaniu beda odbierane przez PHP i przetwarzane + ewentualne wpisy do bazy danych.

Jak juz to zaczniesz robic napotkasz konkretne problemy zwiazane z PHP wtedy mozesz spytac tutaj a napewno ktos pomoze
drPayton
Popraw proszę temat na zgodny z zasadami forum przedszkole (dodaj tagi i popraw temat!), w przeciwnym wypadku wątek zostanie zamknięty.

Pozdrawiam!
1010
Cytat
Gdyby tylko takie podejście było możliwe... nie mam podstaw, to rzucam wszystko, całą edukację najlepiej dry.gif Ale niestety tak się nie da.

Nie prawda smile.gif Po prostu trzeba mieć więcej czasu i uczyć się po kolei... To tak jakbym jutro miał być pilotem w jakimś samolocie i spytał kogoś jak się za to zabrać... To jest po prostu nierealne...
-miffy-
Nie będę dyskutować na temat programu studiów ale jak przez cały okres nie ma nic związanego z php a na ostatnim semestrze dają do zrobienia projekt a w miedzy czasie trzeba pisać pracę i robić projekty z pozostałych przedmiotów nie wspomnę już o pracy zawodowej i życiu rodzinnym to naprawdę nie na wszystko można znaleźć czas. Ale cóż, trzeba sobie radzić i tak, jest to możliwe, tak samo, jak możliwe było wykonanie projektu z sygnałów, transformata fouriera itp winksmiley.jpg w środowisku Matlab, którego wcześniej na oczy nie widziałam :]

W każdym razie już wiem jak to ugryźć: plan mam taki
stworzenie bazy a w niej jedna tabela, w której będą dane klienta, samochodu i data przeglądu.
Pierwszym formularzem będzie wybór daty i jeśli data nie będzie istniała w tabeli, to puści klienta do formularza następnego, gdzie wpisze wszystkie dane a te zostaną zapisane w bazie. Po przesłaniu danych zostanie wygenerowane potwierdzenie, które będzie sobie mógł wydrukować.

To taka wstępna okrojona wersja, może być? smile.gif

Przepraszam za zły temat i takie tam, poprawie później, bo w tej chwili wychodzę i nie mam kiedy poczytać zasad.
1010
Nooo cóż smile.gif tak to już czasem jest na uczelniach...

A jeżeli nie będziesz się później uczył już php to zastanawiam się czy warto sobie zaprzątać głowe takim czymś. Przesiedzisz na tym kilkanaście, a przeciętny programista zrobiłby to w godzinę za kilkadziesiąt złotych.

liczmy już te 100zł... Przesiedzisz nad tym powiedzmy 15 godzin, co nam daje 100/15=6,66zł...

Czy warto?

No chyba że ambitnie chcesz do tego podejść, bądź też kiedyś zamierzasz naprawde opanować php aby używać go w życiu codziennym, to inna sprawa.

ps. oczywiście możecie się ze mną nie zgodzić. To tylko moje bardzo skromne zdanie w tych jakże szerokich progach...
zakręcony
Twoja wstępna wersja może być winksmiley.jpg
oczywiście jest to bardzo, bardzo uproszczona wersja tego jak to moigło by wyglądać, ja bym zrobił to na co najmniej 2 tabelach, jedna dla Klienta i jego auta, druga dla przeglądów

w pierwszej dał bym dane Klienta i dane jego auta, załatwil bym też tak by Klient nie musial za kazdym razem wypełniać danych przy kolejnym przeglądzie

w drugiej dał bym datę i informację o tym co było zgłoszone i co było zrobione

dzięki temu masz historię przegladów dla każdego Klienta, ale to tylko ot tak sobie gdybam winksmiley.jpg
miffy
Czy będę sie w przyszłości uczyć php, tego nie wiem. W tej chwili jestem sieciowcem (a raczej sieciówką ale to głupio brzmi winksmiley.jpg ) ale kto wie co będzie w życiu potrzebne. W każdym razie podchodzę ambitnie do zadań i staram radzić sobie sama, często korzystam z gotowych rozwiązań, tzn przekształcam je czy na ich podstawie realizuję swoją działkę tym samym ucząc się dlatego wole to zrobić sama.

Dzięki za radę. Myślę, że na początek wstępna wersja wystarczy, nie będę skakać na głęboką wodę. Ewentualnie, jak mi starczy czasu, to będę dodawać jakieś bajery.
No i pewne w trakcie, jak pojawią się jakieś pytania, nie omieszkam popytać smile.gif

Aha, i jakby ktoś z Was znał adres jakiegoś kursu, który jest prowadzony pod mój problem, może coś w stylu krok po kroku, to proszę o info. Póki co przeglądałam ze dwa kursy ale takie ogólne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.