Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][smarty] zmienne
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wrcnitro
a Wiec tak czy istnieje moze mozliwosc okreslenie zmiennej w smartach tak aby byla zauwazana w includowanym tam walsnie pliku php questionmark.gif:PPP
-tommy4-
{include file="xxx.php" titlex="costam"}

po prostu dodajesz zmienna="wartosc" do polecenia include.
wrcnitro
no tak ale nie chodzi mi o przekazywanie zmiennej miedzy smartami tongue.gifP a smart-->php
Cezar708
  1. {assign var='name' value='Bob'}
  2.  
  3. The value of $name is {$name}.

{assign}
wrcnitro
hmmm tak a jak wywołac pózniej tą zmienną w pliku php questionmark.gif na jakiej zasadzie to wogole dziala czy ta zmienna staje sie globalna czy dziala moze do includow w bloku czy moze mam ja dopisac do include??tongue.gifP jelsi chodzi o smarty lamer jestem tongue.gifP
cornholio666
może napisz co chcesz osiągnąć ?
Cezar708
z reguły to jest tak, że najpierw ustawia się wszystkie dane, a dopiero potem trzeba wyświetlić tamplata. PO wyświetleniu templata już w reguły nie wraca się do PHP (bo w sumie po co). Jeśli chcesz przesłać coś od templata do PHP to użyj albo ajaxa albo po prostu formularzy html.

Może napisz do czego Ci takie rozwiązanie. Myślę, że uda się coś ciekawszego i wygodniejszego wymyślić!
wrcnitro
A wiec tak tongue.gif Stworzylem juz pewien servis jakis czas temu tongue.gif Nowe Artykuly mozna w nim dodac poprezez panel administracyjny. Owy artykol wczytywany jest w zaleznosci od ustawien w panelu z bazy danych , php albo hmtl. Jesli jest to baza dabych albo html poprostu przekazuje ich tresci do template tongue.gif Jednak w polowie przypadkow wczytywany php wymaga polaczenia z baza danych tongue.gif a w swoim wnetrzu nie ma zapisanego polaczenia tongue.gif dlatego w template z if'em w pomocy chcailem wczytywac jeden wybrany plik x.php z łaczem do bazy danych ktory w swoim wnetrzu wczytuje plik php wymagajacy klucza polaczenia do bazy danych tongue.gif nazwa tego pliku bylaby w tym momencie przekazywana z index.php do template tongue.gif a nastepnie ta nazwa miala byc przekazana do x.php aby widzial jaki plik ma wczytac w swoje wnetrze tongue.gif

Może niebyt ladnie to wytlumaczylem ale caly dzien z tym walcze i wyrywam wlosy z glowy tongue.gif az sam jzu nie wiem o co mi wlasciwie chodzi tongue.gif
1010
na jakiej zasadzie dowiadujesz się skąd będą wyciągane dane?
wrcnitro
w bazie danych w wierszu z artykulem jest kolumna z ktorej pobierana jest informacja o tym
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.