Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ajax][php][mysql] Selecty zależne
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
render
Witam, mam problem. Zrobiłem "ajaxowe" dwa selecty. Problem jest taki, że pod FireFox(ff) dziala, pod ie nie działa. O co chodzi. Pierwszy select generowany z pliku php - pobiera z bazdy danych kategorie. Po wybraniu jakiejs kategori jest onclick i poprzez ajax "tworzy" sie drugi select z podkategoriami. W ff to dziala w ie nie dziala. Mozna to przebolec, ale... działająć w ff - wszystko gra, ładnie sie generuje drugi select za kazdym razem, ale po wyslaniu formularza - kliknieciu "submit" zmienna post z drugiego selecta jest pusta... Co robić?
rygiel
problem nr 1.
Musisz chyba zrobić dwie wersje skryptu dla FF i IE

prblem nr 2
jeśli select został załadowany dynamicznie do formularza za pomocą Ajax to chyba ten formularz go nie widzi. (Uwaga mogę sie mylić) Kojarze ze ostatnio chciałem wszystko ładować w adminie za pomocą ajax formualrze etc i po ntym kliknięciu formularze zatrzymywały się smile.gif
W zasadzie lepiej podmieniaj wartości dla pola select - do tego nie trzeba ajax. Tylko zwykły JS

Pozdrawiam
render
Cytat(rygiel @ 19.12.2007, 13:48:59 ) *
W zasadzie lepiej podmieniaj wartości dla pola select - do tego nie trzeba ajax. Tylko zwykły JS

Ale, ja pobieram wartosci dla selectow z bazy danych i w zaleznosci od tego jaka jest kategoria, pobiera odnoszace sie do niej podkategorie.. I do tego musze uzyc ajax bo samo js nie poradzi sobie z pobraniem danych z bazy. Chyba ze sie myle to napisz jezeli wiesz, jak to zrobic.

Dzieki i pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.