Cytat(Lion_87 @ 22.12.2007, 20:14:48 )

Zrób dodatkową kolumne np: online
w momencie gdy ktoś sie zaloguje to bedzie ona zmieniona na tak
a gdy sie ktos wyloguje to na nie
a potem już tylko zapytanie
select count(online) from baza where online="tak"
Już o tym pisałem, że to nie jest do konca dobry pomysł, bo można wyjsc z strony bez wylogowania
Cytat(JaRoPHP @ 22.12.2007, 20:19:38 )

Dzięki za link, z pewnością skorzystam z tego sposobu.
Utworzyłem plik online.php, ktory potem includowany do pliku index.php
<?php
$ostatnio_online = time(); $zapytaj = mysqli_query($mysql, "SELECT * FROM forum_online WHERE nick == '".$_SESSION['user']."'");
if($zapytaj == false)
{
$zapytaj1 = mysqli_query($mysql, "INSERT INTO forum_online (nick, ostatnio_online) VALUES ('".$_SESSION['user']."', '".$ostatnio_online."')");
}
else
{
$zapytaj2 = mysqli_query($mysql, "UPDATE forum_online SET nick = '".$_SESSION['user']."', ostatnio_online = '".$ostatnio_online."'");
}
$aktywnosc = time()-(60
*60
*TIMEOUT
); $wywal_nieaktywnego = mysqli_query($mysql, "DELETE FROM forum_online WHERE ostatnio_online < $aktywnosc");
$zapytaj_o_online = mysqli_query($mysql, "SELECT * FROM forum_online ORDER by ostatnio_online");
if(count($zapytaj_o_online) == 0
) {
echo "Niestety nie ma nikogo online\n"; }
else
{
echo "<th>Nick</th><th>Ostatnio online</th>\n"; while($zapytaj_o_online1 = mysqli_fetch_assoc($zapytaj_o_online))
{
echo "<tr><td>".$zapytaj_o_online1['nick']."</td>"; echo "<td>".date('g:i:s', $zapytaj_o_online1['ostatnio_online'])."</td></tr>\n"; }
}
?>
Przy odświeżaniu zamiast zmieniać się data ostatniego bycia online dodaje mi się kolejny. Np:
Henio 8:58:09
Henio 8:59:21
Henio 8:59:30
Henio 8:59:35
Henio 9:01:48
Już ten błąd rozwiązałem