Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] moduł instalacyjny galerii
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kosmic
hmmm... no wiec mozna powiedziec ze moja galeria zbilza sie juz koncowi, no ale teraz nie wiem jak mam zrobic własnie instalacje jej sad.gif

sprawa wyglada tak, ze powiedzmy ze chce sobie zainstalowac, no a ma tobyc galeria kompletnie bezobsługowa z pozomi kodu, wszystko ma byc robiione przez przegladake

no i tak sie zastanawiam jak to zrobic, bo powiedzmy ze mam formularz w kórym wiadomo musze wpisac host, hasło do bazy, uzytkownika i nazwe bazy..
no i po kliklnieciu w to nastepuje połaczenie z Ta baza i utworzenie tabel...

no i potem nastepuje przekierowanie na strone z rejetracja administratora galeri....

no i zonk... bo skad teraz wezma sie dane potrzebne do polaczenia z baza questionmark.gif?
tyczy sie to tego modułu i wogole calej galeii rzecierz sad.gif

no bo praktycznie kazdyplik sie łaczy z baza.. sad.gif

wiadomo jak to tworze to wpisuje recznie...
no ale jak ma byc obsługiwane przez totalnego laika, który dostaje paczke, wrzuca na serwer i instaluje i ma działac exclamation.gif

tak to chce docelowo zrobic sad.gif...

ogolnie to zrobilem plik: my_db_connect.php, kóry jest dołaczany do plików które wymagaja polaczenia z baza... no i tam wpisałem recznie sobie dane dostepowe do bazy....

tylo ze ktos przecierz nie bedzie tez edytował plików itp.. wiec jak to zrobic questionmark.gif?
najlepiej zeby podczas instalacji jakos to zrobic, zeby juz po przeładwaniu strony do rejestracji dane były wpisane i wszysko działało... bo pplik rejestracji wkonu łaczy sie z baza i tworzy uzytkownika exclamation.gif!

help me.. please questionmark.gif
sniezny_wilk
Z tego co wiem, wszystkie tego typu instalacje odbywają się tak, że użytkownik musi wpisać dane do pliku np. config.php, zostawiasz tam tylko kilka linijek z komentarzem co ma zrobić np.

1. <?php
  2. //dane do połączenia z bazą
  3. $DB_HOST = ''; //zwykle localhost, adres do bazy danych
  4. $DB_NAME = ''; //nazwa bazy danych
  5. $DB_USER = ''; //użytkownik bazy
  6. $DB_PASS = ''; //hasło do bazy
  7.  
  8. ?>

I stąd pobierasz dane.

Jeśli ktoś ma swoją www, to musi znać podstawy. W sumie nigdy nie wnikałem w zapis blików bliżej, ale może da się utworzyć taki plik (zapewne da się). Tzn user wpisuje dane, a ty tworzysz na serwerze plik config.php, ale to chyba więcej zabawy, bo user musi pamiętać o odpowiednim CHMOD na serwerze.

Moim zdaniem, lepiej w instalatorze sprawdzać, czy wszystkie dane w config.php są wypełnione, jak nie to zwracać błąd i dawać instrukcje jak to wyedytować + dodatkowa instrukcja instalacyjna galerii np. w html, lub txt.
kosmic
no niby jest to jakies rozwiazanie, ale wolałbym (a wiem ze sie da) zrobic to jakos z automatu...

zeby sie nie powtarzac z ciałym wprowadaniem tych danych odnosnie bazy Mysql...

widzialem gdzies kiedys cos takiego własnie , ze uzytkownik normalnie tylko podczas instalacji jakby podaje te dane no i potem wsio hula bo jakos albo sie plik generował, albo po prostu dane z formulara zostały pobrane i dopisane do wczesniej przygotowanego pliku

questionmark.gifquestionmark.gif
maryaan
Na poczatku "instalacji" zrob formularz, w ktorym bedziesz wymagal wprowadzenia potrzebnych danych (nazwa uzytkownika bd, haslo bd, itd...), a nastepnie zapisz sobie to w jakis sposob, w jaki to juz obojetne, byle bylo latwo dostepne dla Twoich skryptow i niedostepne z zewnatrz.
sniezny_wilk
Cytat(maryaan @ 1.01.2008, 01:10:04 ) *
Na poczatku "instalacji" zrob formularz, w ktorym bedziesz wymagal wprowadzenia potrzebnych danych (nazwa uzytkownika bd, haslo bd, itd...), a nastepnie zapisz sobie to w jakis sposob, w jaki to juz obojetne, byle bylo latwo dostepne dla Twoich skryptow i niedostepne z zewnatrz.

Dokładnie to samo napisałem (najlepiej zapis do plików z rozszerzeniem .php), z tego co wiem w Mambo się podawało dane i hulało, ściągnij sobie może instalkę tego CMS to zobaczysz, lub innych popularnych. Zawsze możesz w kod później zaglądnąć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.