Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php i mysql] zdalne wykonywanie zadan z integracją urzytkownika
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Szupien
Siemka!!!
Jak napisac coś w stylu kolejki budowania jak na ogame??
tzn. że dam buduj i dodam kolejne do listy i po skonczeniu jednej zaczyna sie druga??
phpion
crontab
Szupien
al mi chodzi o to żeby nawet jak mój komp jest wyłączony to sie robiło ;P po stronie serwa wszystko
dadexix
a masz na serverze corna? pewnie tak... ale corn to troche promitywne rozwiązanie... robiłem coś podobnego dla kumpla do gry

1. <?php
  2. $czas = time();
  3. $roznica = $db['time'] - $czas;
  4. $roznica2 = $roznica / 180;
  5. $ilosc = floor($roznica2); //w tej zmienej jest ile komus dodac ruchow
  6. if($ilosc != 0) { //wykonuje zapyt jesli ktos ma wiecej rochow niz poprzednio
  7. mysql_query("zapytanie ktore zwieksza ilosc ruchow jakie ma user");
  8. ?>

ma to być system zwiększania ruchów... w $db['time'] powinno być to kiedy komuś ostatnio zmieniło wartość w bazie:) w tym kierunku idz:)
phpion
Cytat(Szupien @ 7.01.2008, 23:47:21 ) *
al mi chodzi o to żeby nawet jak mój komp jest wyłączony to sie robiło ;P po stronie serwa wszystko

To właśnie umożliwia Ci Cron - cykliczne uruchamianie skryptów bez ingerencji użytkownika. Ja stosuję go do automatycznego usuwania nieaktywnych kont użytkowników (po 24h od momentu rejestracji).

Cytat(dadexix @ 7.01.2008, 23:57:00 ) *
ale corn to troche promitywne rozwiązanie

blinksmiley.gif to teraz dogiąłeś nieźle...

w tym kierunku idz:)

Bez urazy ale to własnie Twoje rozwiązanie jest prymitywne...
Szupien
Nie

Wyobraz sobie taką sytuacje:

Mam kopealnie metalu na 2 poziomie klikam rozbuduj na 3 i potem klikam np na kopalnie kryształu i tam nie ma opcji rozbuduj tylko np dodaj do kolejki i jak skonczy sie budowac kopalnia metalu przejdzie automatycznie na kopalnie kryształu bez zadnego mojego udziałó w tym, mój komp bendzie nawet wyłączony.
Ale to ma byc z integracja urzytkownika biggrin.gif
dadexix
Cytat
ale corn to troche promitywne rozwiązanie

blinksmiley.gif to teraz dogiąłeś nieźle...

w tym kierunku idz:)

Bez urazy ale to własnie Twoje rozwiązanie jest prymitywne...
no ale jak masz akcje liczyć co do sekundy? to co będziesz corna na 1 sec ustawiać? a masz 10tys userów do zmiany...? przykładowo chce uzyskać taką kolejkę... i jednemu userowi będzie się kończyć kolejka o godzinie 19.24 innemu o 17.23... i tak 10 tysięcy osób każda prawie w innym czasie...? co dasz corna na jeden sec żeby sprawdzał czy komuś w tej chwili coś się nie ma zrobić?
Szupien
O jej ludzie idziecie w innym kierunku tongue.gif Grał ktoś w ogame?? biggrin.gif
Według mnie to powinno sie jakos w bazie zapisywac.
dadexix
wiem o co chodzi w każdym bądz razie... grałem w plemiona dużo a tam chyba ten mechanizm jest podobny - budowa:)

moja wersja.... w bazie zapisuje czas kiedy coś ma być zrobione... jeśli user popatrzy czy się zrobiło skrypt sprawdza - jeśli ten czas kiedy ma być zrobione minął - zmienia w bazie wpis i pokazuje jako wybudowane.. jeśli jeszcze ten czas nie minął to pokazuje ile jeszcze do wybudowania...

a jak zrozumiałem phpion'a to on chce by co określony czas corn sprawdzał czy coś się już wybudowało.. jeśli tak to zmienia wpis w bazie na wybudowane....

Ale jeśli użyjemy wersji phpiona i corn będzie sprawdzał co np. 5min... budowa się zakończyć powinna o 20.21 a corn sprawdza o 21.20 i potem o 21.25... user wchodzi o 20.24 patrz a jego budowla jeszcze się nie zrobiła... a dodatkowo pomyślcie co mu pokazać? komunikat "w budowie... budowa zakończona 3 minut temu" jeśli budowa zakończona to nie jest to coś w budowie...

a jak damy na np. 1 min corna to przy większej liczbie userów troche to będzie trwać... i mulić... a jak Ci będzie mujlić server co minutę? to chyba też będzie odstraszać..

detale są ważne bo oddzialowywują na podświadomość i mogą... hmm.. odstraszać osobę oglądającą...
Szupien
Cytat(dadexix @ 7.01.2008, 22:18:12 ) *
wiem o co chodzi w każdym bądz razie... grałem w plemiona dużo a tam chyba ten mechanizm jest podobny - budowa:)

moja wersja.... w bazie zapisuje czas kiedy coś ma być zrobione... jeśli user popatrzy czy się zrobiło skrypt sprawdza - jeśli ten czas kiedy ma być zrobione minął - zmienia w bazie wpis i pokazuje jako wybudowane.. jeśli jeszcze ten czas nie minął to pokazuje ile jeszcze do wybudowania...

a jak zrozumiałem phpion'a to on chce by co określony czas corn sprawdzał czy coś się już wybudowało.. jeśli tak to zmienia wpis w bazie na wybudowane....

Ale jeśli użyjemy wersji phpiona i corn będzie sprawdzał co np. 5min... budowa się zakończyć powinna o 20.21 a corn sprawdza o 21.20 i potem o 21.25... user wchodzi o 20.24 patrz a jego budowla jeszcze się nie zrobiła... a dodatkowo pomyślcie co mu pokazać? komunikat "w budowie... budowa zakończona 3 minut temu" jeśli budowa zakończona to nie jest to coś w budowie...

a jak damy na np. 1 min corna to przy większej liczbie userów troche to będzie trwać... i mulić... a jak Ci będzie mujlić server co minutę? to chyba też będzie odstraszać..

detale są ważne bo oddzialowywują na podświadomość i mogą... hmm.. odstraszać osobę oglądającą...

A to wszystko jest za pomoca tego skryptu co dałes tylko trzeba rozbudowac??
dadexix
ja Ci dałem jaka moja wizja... teraz rozbuduj i dostosuj...
Szupien
Ok to ja jeszcze poczekam też na opinie innych programistów i wybiore najlepsze rozwiazanie.
DawidF
Dżizys, tak to jakoś zabrzmiało: "odstraszyć osobę oglądającą"...

Ja bym po prostu "zwalił" wszystko na DB - są tam pewnie jakieś triggery... Ale też można sprawdzić, czy coś, jakaś sytuacja, dla której czas serwera (tzn. akcji usera) minął... itd. itp...

Bo cron rzeczywiście ma swoje spore ograniczenia w tym względzie...
Szupien
ok apod ktos takj skrypcik ;d
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.