Robię na zaliczenie stronkę. Już mam prawie wszystko ukończone. Na drodze staneła mi tylko jedna przeszkoda. Jak zrobić żeby na jesnej stonie wyświetlały mi się wyniki zapytań z kilku tabel?
Chciałbm żeby efekt końcowy wyglądal następująco:
Cytat
Imie i nazwisko: (tutaj żeby pobierało z tabeli student wartość pola imie i nazwisko)
Adres: (tutaj żeby pobierało z tabeli student wartość pola adres)
Pesel: (wartosć pola pesel z tabeli student)
Student (wartość pola rok_studiow z tabeli student). roku studiów na kierunku (wartość pola kierunek z tabeli student).
Nr indeksu: (wartosć pola id_index z tabeli student)
W tym miejcu chciałbym wstawić tabelkę. Jednak nie bardzo wiem jak robić bo chciałbym żeby nazwy kolumn w tabelce byly inne niż w bazie:
---------------------------------------------
|Nazwa przedmiotu|Wykładowca|Sesja|Ocena| - tak bym chciał żeby nazywały się kolumny które widzi użytkownik
W pierwszej kolumnie chciałbm żeby wyświetlało się pole id_przedmiot z tabeli przedmioty. W drugiej kolumnie stopień, imię i nazwisko z tabeli pracownik, w trzeciej wartość termin z tabeli oceny i ostatniej wartość ocena z tabeli oceny.
Na końcu chciałbym żeby pojawialo się zdanie w zależności od wartośći pola czesne w tabeli student. Jeżeli wartosć tego pola wynosi tak to żeby zdanie nie pojawiało się. Jeżeli wartość pola jest równa nie to żeby pojawiało się zdanie: Czesne nie zostało wpłacone.
Adres: (tutaj żeby pobierało z tabeli student wartość pola adres)
Pesel: (wartosć pola pesel z tabeli student)
Student (wartość pola rok_studiow z tabeli student). roku studiów na kierunku (wartość pola kierunek z tabeli student).
Nr indeksu: (wartosć pola id_index z tabeli student)
W tym miejcu chciałbym wstawić tabelkę. Jednak nie bardzo wiem jak robić bo chciałbym żeby nazwy kolumn w tabelce byly inne niż w bazie:
|Nazwa przedmiotu|Wykładowca|Sesja|Ocena| - tak bym chciał żeby nazywały się kolumny które widzi użytkownik
W pierwszej kolumnie chciałbm żeby wyświetlało się pole id_przedmiot z tabeli przedmioty. W drugiej kolumnie stopień, imię i nazwisko z tabeli pracownik, w trzeciej wartość termin z tabeli oceny i ostatniej wartość ocena z tabeli oceny.
Na końcu chciałbym żeby pojawialo się zdanie w zależności od wartośći pola czesne w tabeli student. Jeżeli wartosć tego pola wynosi tak to żeby zdanie nie pojawiało się. Jeżeli wartość pola jest równa nie to żeby pojawiało się zdanie: Czesne nie zostało wpłacone.
Baza danych wygląda w następujący sposób:
CREATE TABLE oceny( id_oceny INTEGER(1)PRIMARY KEY, id_przedmiot CHAR(5)NOT NULL, ocena INTEGER(1)NOT NULL, termin VARCHAR(10) NOT NULL, id_index CHAR(5) NOT NULL REFERENCES student ); CREATE TABLE pracownik( id_pracownika INTEGER(1)PRIMARY KEY, imie VARCHAR(15), nazwisko VARCHAR(30) NOT NULL, stopien VARCHAR(5), id_przedmiot CHAR(20) ); CREATE TABLE przedmioty( id_przedmiot CHAR(20)PRIMARY KEY, nazwa_przedmiot VARCHAR(15), id_pracownika VARCHAR(5), godziny INTEGER(1), cwiczenia VARCHAR(5) ); CREATE TABLE student( imie VARCHAR(15), nazwisko VARCHAR(32) NOT NULL, id_index CHAR(5) PRIMARY KEY REFERENCES Oceny, rok_studiow INTEGER(1), kierunek VARCHAR(50), pesel CHAR(11), czesne VARCHAR(10), adres VARCHAR(15) );
Łączenie i rozłaczne z bazą mam w oddzielnym pliku o nazwie funkcja.php
<?php $conn = 0; function polacz() { // Wybor bazy danych }; function rozlacz() { }; // Komunikat function komunikat($napis, $kolor) { "$napis". "</H1></CENTER>"; }; ?>
Natomiast strona z której bede się logował do tej strony którą chcę zrobić wygląda tak:
Bardzo proszę o pomoc