Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] - Funkcja Ereg i weryfikacja hasła
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Morfi777
Witam,

2 prośby

1. Chcę aby za pomocą fukcji ereg, skrypt dopuszczał tylko wtedy gdy wpisano 2 znaki, jeżeli mniej lub więcej, niech zwraca wtedy błąd. Czyli: aa,bb,23,ty,aw - OK; a,fses,21da, - Nie OK tongue.gif

2. Nie wiedziałem jak szukać w googlach, walidacja za pomocą samego hasła (tak jak z obrazkami) tyle że ma ciągnąć hasło z bazy danych. Przykład: Gdy wpisujemy się do księgi gości podajemy: nick, treść i czasami jest aby przepisać kod z obrazka (bez tego nie pójdzie dalej). Ja chce to samo tyle że na hasło, które sam umieszcze w bazie danych.

Pozdrawiam
webdice
Ad 1. Po co? Użyj strlen" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.

Ad 2. Pobierasz hasło z bazy, przypisujesz do sesji, tworzysz obrazek na podstawie hasła. Po wpisaniu hasła porównujesz wartość pola input z wartością z sesji.
Morfi777
Co do 2.

To właśnie chodzi mi o to, żeby tam nie było obrazka, to hasło mam znać tylko ja.
webdice
Nie rozumiem co chcesz zrobić, po co ma być dodawanie na hasło, skoro hasło będziesz znał tylko Ty? Napisz dokładniej co chcesz zrobić.
Morfi777
nie wiem jak to prościej wytłumaczyć.

Są 3 okienka:

W pierwszym wpisuje nick: np. AAA
W drugim treść: np. BBB
A w trzecim to hasło: np. bombka

Ale to hasło znam tylko ja bo sam je umieszczam w Bazie danych. Chcę aby skrypt sprawdził czy hasło wpisane i to co jest w bazie danych pasuje do siebie. Jezeli tak to dodaje wpis, jak nie to pokazuje błąd.

Chyba nie zrozumiałem tego strlen. Robię to do daty, żeby zawsze było 09 a nie np. 9
  1. <?php
  2. function znaki($a){
  3. $str = 'ab';
  4. echo strlen($str);
  5. }
  6. ?>

1. <?php
  2. <input type="text" name="dzienx" maxlength="2" size="1" />
  3. ?>

1. <?php
  2. if($_POST["dzienx"]&&!znaki($_POST["dzienx"])){
  3. echo "<font color='red'><b>2 cyfry</b></font>" ;
  4. }
  5. ?>
webdice
  1. <?php
  2. function znaki ($str)
  3. {
  4. if (strlen ($str) != 2)
  5. {
  6. return true;
  7. }
  8.  
  9. return false;
  10. }
  11. ?>

Co do hasła, pobierasz dane z tabeli podczas dodawania rekordu i porównujesz wpisane hasło z hasłem pobranym z bazy.
Morfi777
Dzięki wielkie, + dla Ciebie winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.