Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [smarty] formularz
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
raf_79
Witam wszystkich

Mam do Was prośbę możecie mi powiedzieć czy dobrze rozumiem szablony smarty.
Więc jest tam mam pliki:

form.tpl - wypisuje jakie ma mieć pola formularz i ile
form.php - obsługa formularza łączenie sie z baza walidacja

I teraz pytania:

1. Czy obsługa formularza lepiej zrobić w pliku form.php czy może lepiej w osobnym pliku np. obsluga.php (chodzi mi o to która forma jest ładniejsza)
2. Chce by formularz pamiętał wpisane dane i je wyświetlał po przejściu przez walidacje i po ponownym wyświetleniu formularza. Czy to lepiej zrobić przy pomocy zmiennych {$smarty.post.nazwisko} czy lepiej w php do zmiennych i potem je wyświetlać w tpl.

Jeśli macie jeszcze jakieś inne rady lub uwagi to będę wdzięczny. Bo nie wiem jak się do tego zabrać a nie potrafię znaleźć jakiegoś rozsądnego przykładu. Na dużych projektach z typu fora czy galerie ciężko dojść co do czego jest smile.gif

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam
Rafał
gutek84
W tpl wyswietlasz badz wysylasz zmienne do pliku php. Wysylanie za pomoca metody get lub post, w php ja odbierasz poprzez $zmienna=$_POST['nazwa_pola_formularza']
i jesli chcesz ja z powrotem wyslac do tego samego templata to dajesz
$smarty->assign("zmienna",$zmienna). Ładniejsza forma jest taka plik.tpl oraz plik.php. I uwazaj na wielkosc  np. select Tab1,tAb2... to jak je przekazesz do smartiego to musza tak samo wygladac tzn. {$tablica.Tab1}, {$tablica.tAb2}.
pozdr
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.