Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: APACHE_Problem z mkdir() zabroniony dostep..HELP
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
JarekBednarskii
Witam,

Mam problem z serwerem Apache sad.gif Otóż mam taki fragment kodu (skrypt tworzy m.in katalog) :

umask (0);
mkdir ("$abpath/$newdir", 0755);
chmod ("$abpath/$newdir",0777);
$file = fopen("$abpath/$newdir/album.txt","w");
chmod ("$abpath/$newdir/album.txt",0777);

Problem polega na tym ,że po wywołaniu skryptu otrzymuję błąd: mkdir() [function.mkdir] permission dennied..... i linia
mkdir ("$abpath/$newdir", 0755); sad.gif Pisałem już bo myślałem ze to problem w kodzie...ale podobno wina może leżeć po stronei serwera (niewłaściwa konfiguracja??)

Jak mogę sprawdzić lub jak ustawić aby serwer mógł tworzyć ten katalog (tzn aby skrypt mogl go tworzyc na serwerze)....jakies prawa dostępu ale nie mam pojęcia gdzie sad.gif

Proszę o pomoc...to dla mnie ważne i dość pilne.

pozdrawiam i dzięki!
phpion
Prawdopodobnie katalog, w którym chcesz utworzyć nowy katalog nie posiada praw do tworzenia w nim innych (dla użytkownika spod którego odpalasz www). Zobacz jaka ścieżke siedzi Ci pod zmienną $abpath (np. /home/edek) a następnie wydaj polecenie w konsoli:
chmod -R 777 /home/edek
wpisując tą ścieżkę. Ogólnie 777 to nie do końca dobry pomysł ale dla testów tak uczyń. Przełącznik -R nada prawa rekurencyjnie wszystkim plikom i katalogom wewnątrz /home/edek.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.