Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Zmiana obiektu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ayeo
Witam!
Załóżmy, że mam klasę ssak i dziedziczącą po niej klasę kot. Klasa ssak zawiera, powiedzmy, właściwości nazwa, wiek, płeć itd. Tworzę obiekt klasy ssak i wypełniam go danymi. Pytanie jest takie: co jeśli w którymś momencie zechcę ten obiekt przerobić na obiekt klasy kot? Chodzi mi o jakieś sprytne podejście winksmiley.jpg
Pozdrawiam
mike
Masz dwie możliwości:
1. Możesz spróbować rzutowania. Już nie wiem czy w PHP to zadziałą, za bardzo przyzwyczaiłem się do Javy.
2. Możesz napisać konstruktor dla Kota inicjujący go na podstawie ssaka. I to byłoby lepsze rozwiązanie.
3. Albo napisać funkcję w klasie Kot, która zwraca obiekt klasy Ssak.

A czemu chcesz w tym kierunku zubażać obiekt?

Proszę poprawić tytuł wątku na zgodny z zasadami pisania na Przedszkolu.
ayeo
Wygląda to tak, że mechanizm sesji trzyma standardowo obiekt User (może być anonimowy). I chcę stworzyć obiekt Player na podstawie tego obiektu z sesji. Player dziedziczy po User. Mogę przepisać te dane, ale to nieeleganckie, poza tym musiałbym wtedy usuwać obiekt User, a to trochę komplikuje. Chce poprostu jakoś sprytnie zastąpić obiekt klasy User obiektem klasy Player zachowując wszystkie dane.
Pozdrawiam

PS Obiekt Player nie zawsze będzie tworzony na podstawie obiektu User...

odświerzam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.